Na hlavný obsah

USA vyzvali svojich občanov, aby odišli z Haiti

Prestávajú tam fungovať služby i inštitúcie.

USA vyzvali svojich občanov, aby odišli z Haiti
Palivová kríza na Haiti - obyvatelia krajiny tlačia policajné auto, ktorému došiel benzín. Foto: SITA/AP

Spojené štáty vyzvali svojich občanov na Haiti, aby túto karibskú krajinu opustili pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu a kolabujúce služby. V dôsledku nedostatku paliva, ktorý trvá už niekoľko týždňov, prestáva v tejto najchudobnejšej americkej krajine fungovať verejná doprava, banky, školy i nemocnice.

Informovala o tom vo štvrtok (11. 11.) agentúra AP, ktorá označila takéto varovanie americkej diplomacie za nezvyčajné.

„Nedostatok paliva môže obmedziť základné služby v núdzi vrátane prístupu k peniazom v bankách, urgentnej zdravotnej pomoci, internetu, telekomunikácií a verejnej aj súkromnej dopravy,“ varovalo v stredu (10. 11.) americké ministerstvo zahraničia.

„Americká ambasáda pravdepodobne nebude mať možnosť pomôcť americkým občanom s odletom z Haiti, ak prestanú fungovať komerčné lety,“ dodal rezort, ktorý podľa AP nevie, koľko Američanov je na Haiti teraz.

Za problémy so zásobovaním pohonnými hmotami na Haiti môžu kriminálne gangy, ktoré ovládajú časti územia, blokujú cesty i unášajú autá s palivom. Tento týždeň vláda informovala napríklad o zmiznutí 30 cisterien poslaných na juh krajiny a uviedla, že gangy zrejme predali palivo z nich na čiernom trhu.

Haiti v posledných rokoch okrem násilia gangov a ekonomickej krízy sužuje aj politická nestabilita. Krajina už skoro dva roky nemá funkčný parlament a krajine vládne premiér, pretože prezidenta Jovenela Moïseho tento rok v júli zavraždilo v jeho dome komando kolumbijských žoldnierov. Zatiaľ nie je jasné, kto si tento zločin objednal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet