Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji stúpa záujem o očkovanie

Chýbajú však lekári.

V Banskobystrickom kraji hlásia vyšší záujem o očkovanie. Napríklad okres Banská Bystrica by vďaka tomu mohol získať žolíka v covidovom automate a o pár týždňov zmeniť svoju farbu z čiernej na bordovú. Súčasťou kraja sú však okresy s najslabšou zaočkovanosťou. Jedným z problémov je nedostatok lekárov v očkovacích centrách.

Záujem o očkovanie v Banskej Bystrici rapídne stúpol. Len za uplynulý víkend v obchodnom centre dostalo prvú dávku vakcíny 661 ľudí, z toho takmer 190 bolo vo veku nad 50 rokov.

„V každom jednom našom očkovacom centre zaznamenávame obrovský záujem. Už aj ľudí, ktorí sa prihlásili cez oficiálnu registráciu počítame v tisíckach,“ hovorí Ondrej Lunter (nezávislý), podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zvýšený dopyt o vakcínu zaznamenali aj v okresoch s najnižšou zaočkovanosťou ako Poltár či Rimavská Sobota. Napríklad v Detve očkujú v zdravotníckom centre dvakrát do týždňa. Už niekoľko hodín pred otvorením sa pred vchodom tvoria rady.

„Momentálne ten záujem je veľmi vysoký. Nedokážeme pokryť všetky požiadavky občanov. Sme schopní maximálne 70 ľudí zaočkovať v jeden očkovací deň. V lete sme nemali koho očkovať, teraz proste nestíhame,“ vysvetľuje Jaroslav Straka, konateľ zdravotníckeho zariadenia v Detve.

Napriek zvýšenému záujmu o vakcíny proti covidu patria okresy v Banskobystrickom kraji stále k najmenej zaočkovaným na Slovensku. Hlavným problémom je aktuálne nedostatok lekárov v očkovacích centrách.

„Je čas naozaj zintenzívniť očkovacie kapacity a povolať na očkovanie aj lekárov, za cenu, že nebudú pár dní vykonávať aj tú svoju bežnú prácu. Toto by bolo veľmi vhodné v mnohých tých vzdialenejších okresoch nášho kraja,“ myslí si Mária Avdičová, epidemiologička RÚVZ Banská Bystrica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny