Na hlavný obsah

V Holandsku protestovali proti opatreniam. Najmenej päť ľudí zatkla polícia

Sprísnenie opatrení prichádza po septembrovom uvoľnení.

V Holandsku protestovali proti opatreniam. Najmenej päť ľudí zatkla polícia
Tisíce ľudí v Holandsku protestovali proti opätovnému sprísneniu opatrení. Foto: SITA/AP

Najmenej päť protestujúcich vzali do väzby v holandskom meste Haag po tom, čo demonštrácia proti ohláseným novým pandemickým obmedzeniam v piatok (12. 11.) večer vyústila do násilia. V sobotu (13. 11.) o tom informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správu agentúry ANP.

Demonštranti sú obvinení z hádzania kameňov a petárd do policajtov a z ignorovania policajných pokynov počas protestnej akcie, ktorú príslušníci bezpečnostných zložiek nakoniec rozohnali pomocou vodných diel.

Holandsko sprísňuje opatrenia

Protesty sa začali krátko po tom, čo holandský premiér Mark Rutte oznámil sériu nových obmedzení, ktoré majú trvať tri týždne. Opatrenia majú pomôcť spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, ktoré v Holandsku prudko silnie.

Predstavitelia vysvetľujú, že obmedzenia verejných zhromaždení a pohybu na otvorených priestranstvách sú potrebné, lebo krajina zaznamenáva vysoké počty nakazených a systém zdravotnej starostlivosti už začína byť preťažený.

Krajina pritom len septembri začala uvoľňovať protipandemické obmedzenia.

Hoci miera zaočkovanosti dospelých v Holandsku je zhruba 85 percent, časť nemocníc musela obmedziť bežnú starostlivosť, aby sa mohla venovať pacientom s covitom.

Tretia posilňujúca dávka vakcíny bola v krajine sprístupnená malej skupine ľudí s oslabenou imunitou, od decembra ju budú môcť dostať ľudia od 80 rokov.

Priemerný vek hospitalizovaných, ktorí nie sú zaočkovaní bol v októbri 59 rokov, u očkovaných 77 rokov, uviedol holandský Národný inštitút verejného zdravotníctva (RIVM).

Zhruba 56 percent ľudí, ktorí s covidom ležali v nemocnici, nemalo buď žiadne, alebo malo len čiastočné očkovanie. Medzi pacientmi na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo toto číslo výrazne vyššie, žiadnu alebo len čiastočnú vakcináciu malo 70 percent z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet