Na hlavný obsah

Český rozpočet smeruje k historicky najhoršiemu výsledku

Rozpočtový deficit prekročil hranicu 400 miliárd Kč.

Český rozpočet smeruje k historicky najhoršiemu výsledku
Na snímke české koruny. Foto: TASR

Hospodárenie českého štátu smeruje podľa očakávaní k historicky najhoršiemu výsledku. Zatiaľ čo vlani skončil za celý rok v mínuse 367 miliárd korún, tento rok už ku koncu novembra prekročil hranicu 400 miliárd korún. Informoval o tom server iDnes.cz.

Podľa serveru, ktorý sa odvolal na správu českého ministerstva financií, štátny rozpočet Českej republiky zaznamenal v závere minulého mesiaca schodok na úrovni 401,5 miliardy Kč (15,78 miliardy eur).

Ako ministerstvo uviedlo, ani mierne lepšie medziročné výsledky v jednotlivých mesiacoch druhej polovice roka nedokázali vykompenzovať schodky v januári až apríli, ktoré prehlbovala podpora štátu pandémiou zasiahnutých odvetví ekonomiky, zdravotného systému a domácností.

Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej bude napriek tomu schodok rozpočtu za celý rok nižší než schválených 500 miliárd Kč. „Novembrové plnenie štátneho rozpočtu znamená, že schválené celoročné saldo vo výške 500 miliárd Kč zostane výrazne nenaplnené. Navyše november je z hľadiska výdavkov a príjmov tradične horší mesiac,“ uviedla.

Na budúci rok pripravila odchádzajúca vláda Andreja Babiša rozpočet so schodkom 376,6 miliardy Kč. Ten však nastupujúca koalícia odmieta a chystá sa rozpočet prepracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika