Na hlavný obsah

Hranice Slovenska sa zatiaľ zatvárať nebudú

Mnohí si však myslia, že kontroly by sa mali sprísniť.

Hranice Slovenska sa zatiaľ zatvárať nebudú
Na ilustračnej snímke hraničná kontrola na priechode Kittsee - Jarovce. Foto: TASR

Pre nový variant koronavírusu omikron Slovensko zatiaľ hranice zatvárať nebude. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) si musíme počkať na viac informácií o ňom. Opozícia vyzýva vládu, aby opatrenia sprísnila.

Slovensko by malo sprísniť kontroly na hraniciach a zlepšiť ich ochranu. S týmito slovami v stredu (1. 12.) prišiel štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) na rokovanie vlády. Myslí si, že zoznam afrických krajín, z a do ktorých sa nesmie cestovať, už nemá zmysel.

„Obzvlášť, keď už máme omikron v EÚ a v Schengenskom priestore. Čo by sme mali prediskutovať je otázka ochrany hraníc,“ uviedol Klus.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

K sprísneniu opatrení na hraniciach vyzvala vládu už aj opozícia. „Minulý rok sme túto chybu spravili pred Vianocami a delta sem prišla rýchlosťou ako Šinkanzen. Ak to nechceme vidieť aj pri omikrone, tak by sme hranice mali sprísniť a zaviesť e-karanténu,“ povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) by povinné používanie aplikácie e-karanténa neprinieslo želaný efekt. „Predstava, že e-karanténa, v ktorej budeme ako štát kontrolovať občanov, či sa pohnú z miesta, kde idú, kedy vyjdú z domu, nie je v európskom kontexte jednoducho prijateľná,“ vysvetlila.

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) sú doteraz prijaté opatrenia dostačujúce. Považuje za podstatné, aby ich ľudia dodržiavali. Ak sa situácia nezlepší, kontroly na hraniciach sa môžu sprísniť.

O hrozbách pre Slovensko v súvislosti s novým variantom omikron bude konzílium odborníkov diskutovať už zajtra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko