Na hlavný obsah

NBS: Začiatkom budúceho roka čaká Slovensko rast cien

Dôvodom sú najmä regulované ceny energií.

NBS: Začiatkom budúceho roka čaká Slovensko rast cien
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: TASR

Na začiatku budúceho roka čaká Slovensko rast cien. Vyhlásil to guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír v utorok (21. 12.).

„Podľa našich odhadov rast cien bude pokračovať a bude silnieť, začiatkom budúceho roka by mal vyvrcholiť na úrovni 7 percent,“ uviedol Kažimír s tým, že v priebehu roka by mal nárast cien spomaľovať. Dôvodom rastu cien sú podľa neho najmä regulované ceny energií.

Priemerná inflácia v budúcom roku by mala byť približne na úrovni 6 %, pre porovnanie v tomto roku by sa mala pohybovať približne na úrovni 3 %.

Inflácia je dôležitá aj pre nastavenie menovej politiky a ovplyvňuje úrokové sadzby. Kažimír zdôraznil, že v tomto smere sa bežní občania nemajú čoho báť. „Nechystáme zvýšenie úrokových sadzieb. V priebehu budúceho roka by mala inflácia opäť poklesnúť,“ vyhlásil guvernér NBS.

Rast ekonomiky by mal byť v najbližších rokoch silný

Rast ekonomiky bude v najbližších rokoch veľmi silný, informoval Kažimír. V tomto roku by mal rast ekonomiky byť na úrovni 3, 1 % HDP, v najbližších rokoch by to mohlo byť až okolo 6 % HDP. „To sú najvyššie čísla za posledných 10 rokov,“ zdôraznil Kažimír. Priznáva, že k takýmto dobrým číslam prispejú aj očakávané peniaze z plánu obnovy Európskej únie.

Ekonomika čelí trom prekážkam

Viceguvernér NBS, Ľudovít Ódor, pomenoval tri prekážky, ktoré stoja v ceste ekonomickému rozvoju – rastúce ceny energií, nedostatok komponentov a pandémia.

„Posledné dva roky boli ako na horskej dráhe – zatvárali sme ekonomiku a uvoľňovali sme. Odhad z ekonomického hľadiska je napriek tomu celkom priaznivý,“ uviedol.

Epidemická situácia bola horšia ako čakali

Ódor tvrdí, že na predpandemickú úroveň by sme sa mohli dostať na prelome rokov 2022 a 2023 alebo začiatkom roka 2023.

 „Epidemická situácia je náročná, hospitalizácie boli vyššie, než sme čakali. Následky na ekonomiku, vzhľadom na sprísnené opatrenia, boli tiež vyššie,“ uviedol.

Trh práce je podľa Ódora relatívne stabilný, avšak čoraz viac firiem pociťuje nedostatok pracovných síl. Keďže je slovenská ekonomika závislá na výrobe automobilov vo veľkej miere ju ovplyvňuje aj nedostatok komponentov, napríklad nedostatok čipov.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika