Na hlavný obsah

Niektorí ľudia môžu mať pozitívny PCR test aj niekoľko mesiacov. Čo vtedy robiť?

Pozitívny v takomto prípade nie vždy znamená infekčný.

Niektorí ľudia po prekonaní covidu zostávajú pozitívni aj niekoľko mesiacov. Pozitívny PCR test komplikuje život najmä tým, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť. Odborníci však upozorňujú, že pozitívny v takomto prípade nie vždy znamená infekčný.

„Môže sa stať, že ten človek, ktorý bol pozitívne testovaný prichádza opakovane pozitívne testovaný aj 3 – 4 mesiace. Stretli sme sa aj s takými prípadmi dokonca po polroku vyšiel ešte pozitívne testovaný,“ hovorí Zuzana Tornócziová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V takýchto prípadoch odborníci odporúčajú zamerať sa pri výsledkoch testu PCR na parameter označený ako CT. Jeho hodnota napovedá, aké množstvo vírusu sa v odobratej vzorke nachádza.

„V prípade vysokého CT indexu a dlhého odstupu od pôvodnej PCR pozitivity takýto pacient by nemal predstavovať zásadné riziko a mal by byť operovaný,“ myslí si imunológ Miloš Jeseňák.

Pri opakovaných testoch s pozitívnym výsledkom si lekár pacienta môže vyžiadať od laboratória kompletný výsledok PCR testu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko