Na hlavný obsah

Po rekordne dlhom rokovaní sa v Holandsku črtá nová vládna koalícia

Na jej čele by mal byť opäť Rutte.

Po rekordne dlhom rokovaní sa v Holandsku črtá nová vládna koalícia
Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Štvorica holandských politických strán 9 mesiacov po parlamentných voľbách dospela k dohode o vytvorení novej vlády, na čele ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou ostane súčasný premiér Mark Rutte.

S odvolaním sa na účastníkov rozhovorov o tom v pondelok (13. 12.) informujú holandské médiá. Povolebné rokovania v Holandsku trvajú rekordných 271 dní.

Koalíciu v nadväznosti na marcové voľby skladajú rovnaké štyri strany, ktoré spoločne vládnu od roku 2017. Okrem Rutteho Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) sú to ľavicovo liberálni Demokrati 66 (D66), Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Kresťanská únia (CU).

Dĺžka rokovaní prekonala skoršie maximum na konci októbra, keď sa dostala nad hranicu 225 dní.

Teraz sa podľa agentúry Reuters očakáva, že strany v stredu (15. 12.) podrobnejšie predstavia novú koaličnú dohodu. Následne bude pravdepodobne Rutte poverený zostavením nového kabinetu a menovaný zrejme začiatkom budúceho roka.

Štvrté funkčné obdobie

Rutte je premiérom od roku 2010 a spoločne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom je najdlhšie slúžiacim lídrom členskej krajiny EÚ. Teraz mieri za štvrtým funkčným obdobím na čele holandskej vlády. Pre jeho schopnosť prečkať všetky politické zvraty a krízy premiéra prezývajú „pán teflónový“ – podľa materiálu, na ktorý sa nič nenalepí.

Jeho strana VVD posledné voľby vyhrala, avšak po zisku 22 % hlasov musela usilovať o podporu ďalších subjektov. Pre vznikajúcu staronovú koalíciu sú zásadnými výzvami výdavky na zmiernenie nedostatku nehnuteľností, rodičovské dávky či navyšovanie výdavkov do školstva a zdravotníctva, uvádzajú holandské médiá.

Okrem toho sa očakávajú masívne investície do ekologických programov po tom, ako Holandsko v posledných rokoch nezvládalo plniť stanovené klimatické ciele a zostávalo jedným z najväčších znečisťovateľov v Európskej únii podľa emisií oxidu uhličitého na obyvateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet