Na hlavný obsah

Počet hospitalizovaných s covidom klesá. Zlom môže prísť s omikronom

V nemocniciach je o vyše 1 000 pacientov menej ako pred mesiacom.

Z nemocníc prichádzajú povzbudivé správy. Covidová situácia sa v nich začala zlepšovať.

Na začiatku mesiaca bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3 530 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, na vrchole 5. decembra 3 614 pacientov, aktuálne to je 2 382 chorých.

Odborníci však varujú, že príchod variantu omikron môže nemocničné lôžka opätovne zaplniť.

Väčšina nemocníc zažila vrchol hospitalizácií na prelome novembra a decembra. Lôžka na covidových oddeleniach sa po vianočných sviatkoch pomaly vyprázdňujú vo viacerých nemocniciach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Momentálne máme hospitalizovaných od 150 do 160 pacientov s ochorením COVID-19. Pred sviatkami to bolo viac ako od 170 do 180 pacientov. Nápor na umelú pľúcnu ventiláciu je stále vysoký. Stále máme od tých 11 do 14 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii,“ hovorí Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Odborníci hovoria, že to, ako sa v týchto dňoch dodržiavajú protiepidemické nariadenia, pocítia nemocnice o dva až tri týždne. Preto sa už teraz pripravujú na prípadný nápor pacientov v ďalšej vlne.

„Závisí to určite od stavu preočkovania, pretože nech to bude akýkoľvek variant, tak si treba uvedomiť základný fakt, že jedine očkovanie v dnešnej dobe je to, čo môže znížiť riziko infekcie ochorenia a znížiť riziko ťažkého priebehu,“ vysvetľuje Diana Vološinová, primárka oddelenia infektológie, FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko