Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová má za sebou polovicu výkonu funkcie

Ako ju zhodnotili politológ či odborník na politický marketing?

Zuzana Čaputová je v polovici svojho volebného obdobia. Prezidentkou sa stala po víťazstve vo voľbách v roku 2019. Prezidentský sľub zložila do rúk predsedu Ústavného súdu SR 15. júna 2019.

Aktivistka a právnička z Pezinka, ktorá pôvodne nepatrila medzi favoritov prezidentských volieb, sa svojou charizmou a neochotou ustúpiť prebojovala do druhého kola. Keď sa v jej prospech vzdal kandidatúry Robert Mistrík, zvíťazila nad Marošom Šefčovičom.

Počas jej úvodných mesiacov dovládol kabinet Petra Pellegriniho, zostavením vlády poverila Igora Matoviča a po roku jeho nástupcu Eduarda Hegera.

„Prezidentka Čaputová zažila troch premiérov, pomerne slabých premiérov. Ukázala sa ako dobrý líder. Ukázala sa ako človek, ktorý dokáže v krízových situáciách krajinu zomknúť, ktorý dokáže byť empatický líder, ktorý sa dokáže zastať ľudí osobitne v tejto pandemickej situácii,“ hodnotí konzultant politického marketingu Michal Novota.

„Pozitíva prevyšujú nad negatívami. Pani prezidentka konala v súlade s ústavou Slovenskej republiky, pričom vtedy keď mala, tak sa ozvala,“ dodáva politológ Radoslav Štefančík.

Niektoré prezidentkine rozhodnutia však vyvolali aj kritiku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko