Na hlavný obsah

Prítomnosť protilátok neznamená, že je človek chránený, upozorňujú odborníci

Zaočkovať by sa mali aj tí, ktorí covid prekonali.

Prítomnosť protilátok neznamená, že je človek chránený, upozorňujú odborníci
Odber krvi pacientky do skúmavky na testovanie protilátok na ochorenie COVID-19 v laboratóriu. Foto: TASR/AP

Prítomnosť protilátok u neočkovaných nedáva možnosť posúdenia, kedy k infekcii došlo a či daná hladina protilátok zabezpečuje dostatočnú ochranu voči reinfekcii. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Nie každý, kto prekonal ochorenie COVID-19, má proti tomuto ochoreniu aj protilátky. „V súčasnosti je známe, že 10 až 24 % nakazených pacientov netvorí protilátky, najmä ak bol priebeh ochorenia mierny alebo asymptomatický,“ objasňuje Miloš Jeseňák, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.

Jeseňák upozorňuje, že po prekonaní ochorenia sa v tele človeka tvoria rôzne druhy protilátok, tak proti proteínu N, ako aj S. Podľa neho by prítomnosť protilátok alebo ich koncentrácia nemali ovplyvniť rozhodnutie človeka dať sa zaočkovať.

„Podľa súčasných vedomostí vyšetrenie protilátok nie je indikátorom pre rozhodovanie sa pre očkovanie či podanie tretej dávky,“ upozorňuje.

Testy na protilátky neodpovedajú na kľúčové otázky

Bežne dostupné testy na zistenie protilátok veľa informácií neposkytujú. Nie je z nich, napríklad, zrejmé riziko re-infekcie jednotlivca. Profesor Jeseňák upozorňuje, že testy protilátok založené na pôvodnom proteíne S nehovoria nič o ochrane pred novými variantmi vírusu.

Z prítomnosti protilátok v tele sa nedá zistiť ani to, kedy k infekcii došlo. Odborníci stále neodpovedali ani na otázku aká hladina protilátok zabezpečuje dostatočnú ochranu proti infekcii.

„Samotná prítomnosť protilátok proti SARS-CoV-2 u neočkovaného  jedinca bez predchádzajúceho priameho dôkazu infekcie metódou real-time RT-PCR  znamená iba pravdepodobný kontakt s vírusom SARS-CoV-2 pred zhruba viac ako dvomi týždňami,“ uvádza predsedníčka Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie Monika Czirfuszová.

Ochrana po prekonaní ochorenia časom slabne a závisí od mnohých faktorov, napríklad aj od veku. „Protilátková odpoveď je do veľkej miery individuálna, podmienená interakciou imunogénnych súčastí mikroorganizmu a imunitných mechanizmov hostiteľa, ďalej tiež vekom či pridruženými ochoreniami hostiteľa a mnohými ďalšími faktormi. Okrem toho je známe, že ochrana získaná prekonaním infekcie COVID 19 časom slabne, pripomína Czirfuszová.

Nárok na potvrdenie o prekonaní len po pozitívnom PCR teste

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že nárok na potvrdenie o prekonaní ochorenia a na vystavenie Digitálneho COVID preukazu Európskej únie (EÚ) majú len tí, ktorí mali pozitívny výsledok PCR testu, nie tí, ktorí predložili potvrdenie o prítomnosti protilátok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko