Na hlavný obsah

Rakúsko predlžuje lockdown pre neočkovaných. Počas Vianoc sa pravidlá zmiernia

Politici vyzývajú ľudí k zodpovednosti.

Rakúsko predlžuje lockdown pre neočkovaných. Počas Vianoc sa pravidlá zmiernia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prísne protiepidemické opatrenia vrátane zákazu vychádzania, ktoré v Rakúsku platia pre ľudí bez očkovania proti covidu-19 v stredu (17. 12.) vláda predĺžila o ďalších desať dní. Platiť budú aj po 21. 12. Výnimkou však budú vianočné sviatky a Silvester. Informovala o tom agentúra APA.

V súčasnosti môžu neočkovaní opustiť domov len kvôli ceste do práce, do školy, k lekárovi, na nákup tovaru základnej potreby alebo kvôli zdravotnej prechádzke.

Na Štedrý deň, prvý a druhý sviatok vianočný a na Silvestra budú môcť vyraziť na oslavu s deviatimi ďalšími ľuďmi. Tí, ktorí sú očkovaní alebo sa z covidu-19 v nedávnej dobe uzdravili, sa môžu stretnúť s ďalšími 24 ľuďmi. Veriaci v kostoloch nebudú môcť pri vianočných omšiach spievať.

Minister zdravotníctva vyzýva ľudí, aby boli zodpovední

V Rakúsku platil od 22. novembra plošný lockdown. „Zabezpečili sme si tak chvíľku, vďaka ktorej sme sa mohli nadýchnuť,“ povedala ministerka pre rodinu Susanne Raabová.

Pre ľudí v Rakúsku by priaznivejšia epidemická situácia mala byť príležitosťou na to, aby Vianoce oslávili v rodinnom kruhu. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein Rakúšanov vyzval, aby sa počas sviatkov správali s „rozvahou“.

V Rakúsku, ktoré má 8, 9 miliónov obyvateľov, pribudlo za posledný deň 2 899 nových prípadov koronavírusovej infekcie, 52 nakazených zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet