Na hlavný obsah

Slovensko pomohlo trom východoeurópskym štátom začleniť sa na európsky trh

Heger nešetril chválou na slovenskú diplomaciu.

Slovensko pomohlo trom východoeurópskym štátom začleniť sa na európsky trh
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: Úrad vlády SR/RTVS

Slovenská diplomacia pomohla presadiť, aby sa do záverov stredajšieho (15. 12.) bruselského samitu Európska únia (EÚ) – Východné partnerstvo dostala zmienka, že Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina budú začlenené do európskeho spoločného trhu. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas priebehu vrcholnej schôdzky.

Premiér povedal, že Slovensko, podobne ako ostatné členské krajiny EÚ, na samite vyjadrilo podporu reformnému úsiliu týchto krajín, aby mohli naďalej ekonomicky a sociálne silnieť. „Samit je dôležitým signálom v tomto čase eskalácie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal vo večerných Správach RTVS premiér.

Lídri 27-členej Únie rokovali s najvyššími predstaviteľmi Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Bielorusko nemalo na stretnutí priame zastúpenie.

Heger chválil slovenskú diplomaciu

„Dovoľte mi poďakovať slovenskej diplomacii, ktorú oceňujem za to, že sa jej veľmi veľkou zásluhou podarilo presadiť do záverov zmienku o začlenení troch krajín Východného partnerstva do spoločného európskeho trhu. Sú to Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko,“ uviedol Heger. Dodal, že ide o veľký úspech diplomacie Slovenska.

Zdôraznil, že ide o veľmi významnú vec a zrejme ide o najambicióznejšie závery prijaté na samite s krajinami Východného partnerstva. „Ide o krajiny, ktoré vyjadrujú záujem o európske hodnoty a my ich samozrejme podporujeme,“ dodal.

Slovensko má podľa Hegera, podobne ako iné členské krajiny eurobloku, záujem na tom, aby v tomto regióne bola stabilita a kladie dôraz na reformy, ktoré ich „pozdvihnú“.

„My sme si sami prešli touto cestou a je potrebné si uvedomiť, že práve na tejto ceste je dôležité, aby tieto krajiny zaznamenali svoj sociálny a ekonomický rozvoj a na to sú potrebné reformy,“ povedal.

Premiér dodal, že Slovensko veľmi úzko komunikuje o rozvoji s Ukrajinou.

„Máme veľmi intenzívny vzťah, tam to praktizujeme a vieme to poskytnúť aj ďalej,“ konštatoval Heger.  

Spresnil, že Slovensko ponúklo doteraz ukrajinskej strane osem balíkov podpory. Na stredajšom samite sa hovorilo aj o tom, že postsovietske krajiny nedosiahnu potrebný sociálny a ekonomický rozvoj bez reforiem, pričom EÚ svojim východným susedom jasne naznačila, že im v tomto úsilí chce pomôcť. „Vyjadrili sme im silnú podporu v reformných snahách,“ ukončil Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko