Na hlavný obsah

Štáty EÚ varujú Rusko, že ak napadne Ukrajinu, draho zaplatí

V prípade agresie uvalia na krajinu sankcie.

Štáty EÚ varujú Rusko, že ak napadne Ukrajinu, draho zaplatí
Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa jednomyseľne zhodujú, že Rusko zaplatí vysokú cenu v podobe ekonomických sankcií za prípadné napadnutie Ukrajiny. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín to v pondelok (13. 12.) povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Predstavitelia vlád debatovali o tom, akými hrozbami odradiť Rusko od ďalšieho vpádu na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach Moskva zhromaždila vojakov a ťažkú techniku.

„Všetci ministri boli jednoznační v tom, že akákoľvek agresia proti Ukrajine vyvolá politické následky a Rusko zaplatí vysokú ekonomickú cenu,“ povedal Borrell. Únijná diplomacia podľa neho rokuje so západnými partnermi (Spojené štáty a Spojené kráľovstvo) o tom, kedy a aké sankcie koordinovane prijať.

Podľa diplomatov je v hre široká škála možností od zákazov ciest a zmrazenia majetku ľuďom z okolia prezidenta Vladimira Putina po zásadné ekonomické postihy vrátane prerušenia akejkoľvek bankovej spolupráce.

Jednou z možností je aj zablokovanie projektu plynovodu Nord Stream 2, ktoré presadzuje Poľsko či pobaltské krajiny, jasne proti bola však bývalá nemecká vláda. Nová šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková, ktorá v pondelok dorazila na svoje prvé rokovania s únijnými kolegami, chce k Moskve nastoliť ráznejší postoj ako jej predchodca.

V nemeckých médiách už vyhlásila, že v prípade napadnutia Ukrajiny plynovod, na ktorého sprevádzkovanie Moskva tlačí, fungovať nebude. „EÚ stojí v plnej solidarite za Ukrajinou,“ povedala v Bruseli, kde sa ale jednoznačnej odpovedi na budúcnosť plynovodu vyhla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet