Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO chce čo najskôr začať dialóg s Ruskom

Západ rieši ruské požiadavky.

Stoltenberg: NATO chce čo najskôr začať dialóg s Ruskom
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) chce v budúcom roku čo najskôr začať zmysluplný dialóg s Moskvou. Vyhlásil to v utorok (21. 12.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý mieni v skorom termíne zvolať rokovania Rady NATO – Rusko, najmä pre napätie pri ruskej hranici s Ukrajinou.

Aliančné krajiny v súčasnosti zvažujú, ako sa postaviť k požiadavkám, ktorých splnením Moskva podmienila zníženie napätia zo svojej strany.

Aliancia a najmä krajiny z jej východného krídla sú znepokojené aktuálnym hromadením ruských vojsk a techniky, pre ktoré sa obávajú ďalšieho napadnutia partnerskej Ukrajiny. Rusko, naopak, tvrdí, že sa obáva o svoju bezpečnosť pre snahu NATO rozšíriť svoje rady o túto krajinu a rozmiestňovať zbrane v postsovietskych štátoch.

Najmä pobaltské štáty nabádajú k ráznemu prístupu vo vzťahu k Moskve, množstvo ďalších európskych krajín však presadzuje okrem hrozby sankcií aj obnovu priamych rokovaní s Moskvou.

„Dialóg s Ruskom musí vychádzať zo základných princípov európskej bezpečnosti a reagovať na obavy NATO z ruských činov. A je podmienený konzultáciou s našimi európskymi partnermi vrátane Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg.

Čo najskôr v budúcom roku chce zorganizovať rokovanie rady, ktoré sa zišla naposledy predvlani. Rozhovory však podľa neho musia byť zmysluplné, teda brať do úvahy záujmy suverénneho štátu, ktorým je Ukrajina.

Rusko požaduje okrem iného sľub, že NATO s Kyjevom nebude vyjednávať o členstve. Stoltenberg však opakovane vyhlásil, že o tom, či Ukrajina vstúpi do NATO, rozhodnú iba členské krajiny a Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet