Na hlavný obsah

Zomrel legendárny český cestovateľ Miroslav Zikmund. Dožil sa 102 rokov

Tvoril ikonické duo s Jiřím Hanzelkom.

Zomrel legendárny český cestovateľ Miroslav Zikmund. Dožil sa 102 rokov
Na snímke cestovateľ Miroslav Zikmund, ktorý zomrel vo veku 102 rokov. Foto: TASR

Vo veku 102 rokov zomrel český cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund. Informoval o tom vo štvrtok (2. 12.) web irozhlas.cz.

Zikmund sa preslávil najmä vďaka cestám po svete, ktoré podnikol so svojím spolužiakom z vysokej školy Jiřím Hanzelkom. Spoločne prešli vyše stovku krajín a priviezli desiatky tisíc metrov filmových materiálov.

Na svoju prvú cestu do Afriky sa vydali v roku 1947 s Tatrou 87, ktorá je vystavená v Národnom technickom múzeu v Prahe.

Rodák z Plzne Zikmund a jeho parťák Hanzelka došli z metropoly ČR do marockej Casablancy a cez Egypt a Sudán potom až do Etiópie. Autom ako prví na svete pokorili Núbijskú púšť.

Po prekonaní Afriky sa presunuli do Južnej Ameriky, kde sa z Argentíny dopravili do Mexika. Tam ich cesty na čas skončili – pre zranenie Hanzelku a tiež železnej opone, ktorá im nedovolila dostať sa do USA, pripomenul irozhlas.cz.

Zikmund sám obišiel počas života aj Japonsko, Austráliu, Nový Zéland či Sibír alebo Srí Lanku. Za svoje dielo dostali obaja cestovatelia Cenu E. E. Kischa a tiež českú medailu Za zásluhy.

Prezident ČR Miloš Zeman v roku 2014 vyznamenal Zikmunda Rádom T. G. Masaryka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet