Na hlavný obsah

Karneval v uliciach Ria de Janeiro opäť nebude

Uskutočniť sa môže prehliadka škôl samby na miestnom Sambodróme.

Karneval v uliciach Ria de Janeiro opäť nebude
Archívne foto - Karneval v Riu de Janeiro v roku 2020. Foto: TASR/AP

Ulicami brazílskeho mesta Rio de Janeiro už druhý rok za sebou nebudú defilovať karnevalové sprievody. Rozhodol o tom miestny starosta Eduardo Paes vzhľadom na rýchle šírenie variantu omikron, informovala agentúra AFP.

Svetoznámy karneval vlani pre pandémiu koronavírusu úplne zrušili. Tento rok zatiaľ odvolali len pouličné sprievody a oslavy. Stále sa však počíta s tým, že by sa za dodržania protiepidemických opatrení mohla uskutočniť slávnostná prehliadka škôl samby na miestnom Sambodróme.

„Na pouličnom karnevale je – vzhľadom na jeho charakter a demokratický aspekt – nemožné vykonávať akékoľvek kontroly,“ vyhlásil v živom vysielaní na sociálnych sieťach Eduardo Paes po stretnutí so zástupcami hudobných a tanečných skupín.

Vo februári 2020, ešte pred rozšírením koronavírusu do celého sveta, vyšlo v rámci karnevalových osláv do ulíc Ria de Janeira približne sedem miliónov ľudí, píše agentúra AFP s odvolaním sa na údaje miestnych cestovných kancelárií.

Podľa starostu by sa mohla tento rok uskutočniť aspoň prehliadka škôl samby na miestnom Sambodróme, štadióne s kapacitou 70 000 divákov, do ktorého je možné kontrolovať vstupy.

Zatiaľ sa diskutuje o tom, aké opatrenia by mali v takomto prípade platiť. Účastníci by mohli predkladať potvrdenie o zaočkovaní proti covidu alebo negatívny výsledok testu, alebo by mohli mať zakryté horné dýchacie cesty rúškom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet