Na hlavný obsah

Krajniak deklaruje prípravu riešenia na kompenzáciu cien energií pre najzraniteľnejších

Najviac zasiahne sociálne odkázaných ľudí.

Pomoc ľuďom zvládnuť vysoké ceny energií by mohol aj rezort práce a sociálnych vecí. Jeho šéf Milan Krajniak (Sme rodina) to potvrdil v pondelok (31. 1.) po rokovaní parlamentného sociálneho výboru. Pripustil aj možnosť diskutovať o novej výške dávok v hmotnej núdzi.

Človek odkázaný na dávku v hmotnej núdzi dostane mesačne necelých 69 eur (68,80 eur). Dvojica s jedným alebo viacerými deťmi necelých 180 eur (179 eur). Práve sociálne odkázaných ľudí zasiahne zdražovanie najviac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My sa skôr snažíme postupovať spôsobom, aby sme domácnostiam a tým najviac ohrozeným, pokiaľ možno znižovali náklady. Samozrejme, že môžeme diskutovať aj o výške jednotlivých dávok,“ uviedol Krajniak.

„Máme nejakú časť spoluobčanov, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi, máme tu ďalšiu veľkú skupinu ľudí, ktorí prosto len tak-tak vychádzajú, nemajú nárok na dávky v hmotnej núdzi, lebo prosto majú nejaký príjem, ale tiež ich to veľmi zasiahne,“ poznamenala poslankyňa NR SR, členka strany Za ľudí Jana Žitňanská.

Minister práce už pripravuje riešenie. O konkrétnych detailoch zatiaľ hovoriť nechce. „Malo by to byť v priebehu februára. Máme pripravené jedno riešenie, ktoré by mohlo ľuďom pomôcť znížiť ceny energií,“ povedal.

Podpredseda parlamentného sociálneho výboru Ján Richter (Smer-SD) sa prikláňa k tomu, aby sa hľadal mechanizmus na zvyšovanie dávok v hmotnej núdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika