Na hlavný obsah

O trojtýždňových školských prázdninách pre omikron sa podľa premiéra zatiaľ neuvažuje

Gröhling apeluje na skrátenie karantény.

O trojtýždňových školských prázdninách pre omikron sa podľa premiéra zatiaľ neuvažuje
Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) v triede 9 A počas návštevy Základnej školy s materskou školou vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR

Vláda SR zatiaľ neuvažuje o zavedení trojtýždňových prázdnin pre žiakov v súvislosti s variantom omikron a zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas piatkového (21. 1.) pracovného výjazdu na východe Slovenska.

„Neviem o tom, že by sa takto uvažovalo. Zatiaľ sa v tomto duchu neuvažuje,“ uviedol s tým, že je o tom v súčasnosti predčasné hovoriť. Podotkol, že je to hlavne otázka na odborníkov, ktorí situáciu sledujú.

Podľa premiéra sa však čaká na ďalší vývoj pandémie v súvislosti s nastupujúcim variantom omikron. Dôležité bude, ako sa bude tento variant správať v populácii, nielen nezaočkovanej, ale aj pri očkovaných, a čo to bude spôsobovať v nemocniciach

Zopakoval, že všetky opatrenia, ktoré štát robil, „smerovali k redukcii náporu na nemocnice, lekárov, sestry či sanitárov“. Napriek tomu sa krajina podľa neho dostala do humanitárnej krízy.

Gröhling nevidí dôvod na 10-dňovú izoláciu

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v piatok vyjadril názor, že karanténa by sa mala skrátiť z 10 dní na päť. „Konzultoval som to s epitímom, ako aj s ministrom zdravotníctva. Momentálne pri variante omikron netreba desaťdňovú karanténu. Verím, že rezort a hlavný hygienik pristúpia k tomu, aby bola karanténa skrátená,“ zaželal si.

„Očakávam, že sa poučíme z predchádzajúcich vĺn a z postupu v okolitých krajinách. Nebudeme traumatizovať školstvo a zatvárať školy a prerušovať vyučovanie. Ničomu to nepomôže, vírus sa šíri rovnako. My máme aj na základe predchádzajúcich období skúsenosť, že keď sú zatvorené školy, tak to neovplyvňuje pandémiu,“ doplnil minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko