Na hlavný obsah

Putin a Macron si kvôli Ukrajine telefonovali už druhýkrát v priebehu niekoľkých dní

Obaja prezidenti chcú pokračovať v dialógu.

Putin a Macron si kvôli Ukrajine telefonovali už druhýkrát v priebehu niekoľkých dní
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (31. 1.) znovu telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Preberali situáciu okolo Ukrajiny a ruské bezpečnostné návrhy. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ a Elysejský palác.

Štátnici spolu hovorili už druhýkrát v priebehu štyroch dní. Macron v pondelok (31. 1.) uviedol, že obaja lídri privítali pokrok dosiahnutý v rozhovoroch o Ukrajine v rámci takzvaného normandského formátu, píše agentúra Reuters.

Tieto štvorstranné rozhovory, v ktorých Francúzsko s Nemeckom sprostredkúvajú rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom ukončiť konflikt na východe Ukrajiny, mali viac ako polročnú pauzu.

Ďalšie telefonické rokovania

Minulý týždeň sa vyjednávači zišli vo francúzskej metropole a na záver prijali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu bezpodmienečnému dodržiavaniu prímeria bez ohľadu na rozpory a rozdielne názory.

Ukrajinský kancelár Andrij Jermak, ktorý sa stretnutia zúčastnil, upozornil, že ide o prvý spoločne prijatý dokument od roku 2019. Ďalšia schôdzka v rovnakom formáte by podľa neho mohla nasledovať onedlho v Berlíne.

Putin s Macronom sa dohodli na ďalších telefonických rokovaniach a Moskva s Parížom bezodkladne prerokuje tiež možnosť ich osobného stretnutia, poznamenala agentúra TASS. Macron podľa Reuters povedal, že obaja prezidenti chcú pokračovať v dialógu s cieľom realizovať minské dohody.

V piatok (28. 1.) šéf Kremľa okrem iného Macronovi povedal, že nedávne odpovede USA a NATO na ruské bezpečnostné požiadavky nezohľadnili zásadné obavy Moskvy. Obaja štátnici sa už vtedy podľa agentúry TASS aj Elyzejského paláca dohodli na pokračovaní dialógu medzi Moskvou a Parížom o problematike bezpečnosti v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet