Na hlavný obsah

Svet sa podľa šéfa Pfizeru po covide vráti k normálu o niekoľko mesiacov

Firma vyvíja vakcínu, ktorá sa bude podávať raz za rok.

Svet sa podľa šéfa Pfizeru po covide vráti k normálu o niekoľko mesiacov
Výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla. Foto: TASR

Svet sa vráti po ochorení COVID-19 k takmer normálnej situácii do niekoľkých mesiacov. V rozhovore s izraelskou televíziou to povedal šéf americkej farmaceutickej firmy Pfizer Albert Bourla, ktorého spoločnosť vyrába vakcíny proti covidu.

Podľa Bourlu sa aktuálne firma zamerala na vývoj vakcíny, ktorá sa aplikuje raz za rok a bude účinná proti všetkým variantom koronavírusu. Odporcovia očkovania podľa Bourlu nesú šírením dezinformácií zodpovednosť za smrť miliónov ľudí.

„Je jednoduchšie presvedčiť ľudí, aby sa zaočkovali raz do roka a pre ľudí je ľahšie na to pamätať. Z hľadiska zdravotníctva je to ideálne riešenie. Snažíme sa zistiť, či dokážeme vyvinúť vakcínu proti variantu omikron a zároveň proti ostatným. Môže to byť riešenie, ak sa neobjaví niečo úplne iné,“ povedal Bourla.

Ďalšie varianty koronavírusu

Podľa neho vírus nevymizne. „Bude s nami na nasledujúce roky, ale mali by sme sa k normálnym životom vrátiť o niekoľko mesiacov,“ povedal. Pfizer podľa neho vyvíja vakcínu proti omikronu, ale Bourla upozornil, že prídu ďalšie varianty.

Vírus SARS-CoV-2 podľa Bourlu vytvára nové varianty a snaží sa obísť imunitnú ochranu získanú z vakcín alebo z prekonania covidu. Zatiaľ sa dokázal imunitnej ochrane z očkovania vyhnúť len variant omikron, no Bourla zdôraznil, že aj v tomto prípade vakcína chráni pred hospitalizáciou.

Bourla povedal, že Pfizer by mohol byť pripravený podať žiadosť o schválenie prepracovanej vakcíny na boj proti omikronu a hromadne ju vyrábať už v marci.

Útoky na jeho rodinu

Šéf Pfizeru priznal, že čelí trvalým útokom odporcov očkovania, ktorí o ňom šíria nepravdy a posielajú mu výhražné odkazy. Bourla povedal, že existuje „veľmi úzka menšina ľudí, ktorá má z dezinformácií prospech“. „To šírenie mylných informácií je živé, sú to zločinci,“ povedal Bourla. Tieto kruhy podľa jeho slov napríklad šíria lož, že jeho manželka je po smrti, pretože ju Bourla prinútil nechať sa očkovať.

„To je ale to najmenšie. Najhoršie je, že tomu ľudia veria. Tí, čo zomierajú, sú hlavne tí neočkovaní. Milióny ľudí zomreli kvôli tomuto malému počtu kriminálnikov,“ vyhlásil Bourla.

Izrael očkuje predovšetkým vakcínami vyvinutými v spolupráci firiem Pfizer a BioNTech. Izraelčania začali s týmito spoločnosťami vyjednávať o kontrakte veľmi skoro. Bourla v rozhovore priznal, že má výborné vzťahy s bývalým premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý prvé vakcíny nakúpil, a že je s ním stále v kontakte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet