Na hlavný obsah

V Česku začali platiť nové protipandemické opatrenia

Zamestnanci sa musia testovať dvakrát týždenne.

V Česku začali platiť nové protipandemické opatrenia
Zdravotník v špeciálnom ochrannom odeve vyhodnocuje antigénový test na ochorenie COVID-19 v Prahe. Foto: TASR

Od pondelka (17. 1.) sa v Česku mení predpísaný postup po tzv. rizikovom kontakte s osobou infikovanou koronavírusom. Po novom musia ísť do karantény aj ľudia, ktorí absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Rizikový kontakt znamená, že sa zdravý človek stretol s infikovaným, pričom od seba boli menej ako 1,5 metra a jeden z nich nemal prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom, priblížil český časopis Reflex.

Od pondelka (17. 1.) sa zároveň musia všetci zamestnanci vrátane živnostníkov a konateľov firiem dvakrát týždenne otestovať antigénovými samotestami. Druhý test je potrebné vykonať najskôr tretí deň po prvom. Pokiaľ zamestnancovi vyjde pozitívny výsledok, musí opustiť pracovisko a nastúpiť do päťdňovej karantény, ktorú je možné ukončiť negatívnym PCR testom.

Počet infikovaných pribúda

Pre zdravotníkov a pracovníkov sociálnych služieb však platia iné pravidlá – raz týždenne musia podstúpiť profesionálne vykonaný antigénový test. Tomuto vyšetreniu sa však môžu vyhnúť, ak sú zaočkovaní proti covidu alebo sa preukážu negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, vyplýva z informácií českej vlády.

Pôvodne sa povinná karanténa mala týkať aj celej krízovej infraštruktúry – energetikov, zásobovania, silových zložiek či práčovní, ktoré perú bielizeň pre nemocnice.

V Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 7 235 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 4 473 viac než v rovnaký deň pred týždňom.

V uplynulom týždni klesol počet hospitalizovaných s covidom o 724 na 1 505. Z nich je vo vážnom stave 273 osôb, čo predstavuje medzitýždňový pokles o 147. Za nedeľu (16. 1.) zomrelo s ochorením podľa predbežných údajov 12 ľudí.

Oproti minulému týždňu však stúplo tzv. incidenčné číslo – počet nakazených za 100 000 obyvateľov – zo 438 na 678.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet