Na hlavný obsah

V Kazachstane sa podarilo z veľkej časti obnoviť poriadok, tvrdí prezident

Bezpečnostné sily zadržali vyše 3 000 ľudí.

V Kazachstane sa podarilo z veľkej časti obnoviť poriadok, tvrdí prezident
Na snímke kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Vo všetkých regiónoch Kazachstanu z veľkej časti obnovili ústavný poriadok, vyhlásil v piatok (7. 1.) prezident stredoázijskej republiky Kasym-Žomart Tokajev podľa agentúry TASS. Miestne zložky majú situáciu v krajine pod kontrolou, dodal šéf štátu.

Prezident hovorí o teroristoch

Ministerstvo vnútra oznámilo, že bezpečnostné sily zadržali pri nepokojoch v krajine vyše 3 000 ľudí, 26 osôb „zlikvidovali“ a 18 ľudí zranili. Rezort tiež informuje o 18 zabitých a 748 zranených príslušníkoch bezpečnostných síl.

„Ústavný poriadok z veľkej časti obnovili vo všetkých regiónoch krajiny. Miestne orgány majú situáciu pod kontrolou. Teroristi však používajú zbrane a poškodzujú majetok občanov. Preto je potrebné, aby protiteroristická operácia pokračovala, kým nebudú bojovníci úplne zlikvidovaní,“ povedal Tokajev po zasadnutí bezpečnostného štábu.

Streľba pokračuje

Agentúra TASS neskôr informovala, že v centre Alma-Aty pokračuje streľba a mŕtvi ležia na uliciach. Podľa vojenského veliteľa zásahu v meste „teroristi kladú tvrdý odpor“. O streľbe v okolí hlavného námestia veľkomesta informujú aj ďalšie médiá.

„Streľba v oblasti pri Námestí republiky v Alma-Ate neutícha. Sú mŕtvi. Ležia priamo na ulici. Je vidieť niekoľko rozstrieľaných áut, aspoň v dvoch z nich sú telá,“ priblížil spravodajca TASS s tým, že v ďalších častiach mesta panuje relatívny pokoj, výstrely zaznievajú len zriedkavo.

Na námestí sú podľa spravodajcov agentúry Reuters vojaci a obrnené transportéry, o niekoľko stoviek metrov ďalej videli mŕtvolu v ťažko poškodenom civilnom aute.

Vojská ODKB a petícia

Kazašský prezident tiež potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby „pomohli dať všetko do poriadku“.

Petíciu proti vstupu vojsk ODKB do Kazachstanu podpísalo na internete už viac ako 11 000 ľudí. Informovala o tom rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL).  

V texte petície sa píše, že protesty, ktoré vypukli v Kazachstane, mali „prevažne pokojný charakter a žiadosť prezidenta Kasym-Žomarta Tokajeva o vojenskú pomoc zo strany ODKB je nelegitímna“.

Agentúra Interfax už skôr informovala, že generálna prokuratúra začala trestné konanie v súvislosti s nepokojmi a prípadným vinníkom hrozia tresty od ôsmich rokov väzenia až po doživotie so stratou občianstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet