Na hlavný obsah

V Maďarsku budú môcť ľudia dostať štvrtú dávku očkovania po konzultácii s lekárom

Krajina tiež skrátila izoláciu.

V Maďarsku budú môcť ľudia dostať štvrtú dávku očkovania po konzultácii s lekárom
Zdravotníčka pripravuje injekčné striekačky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Ľudia v Maďarsku, ktorí majú záujem o štvrtú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, si na ňu budú môcť prísť po konzultáciu s lekárom. Vo štvrtok (13. 1.) to podľa agentúry Reuters povedal šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás. Maďarsko v najbližších týždňoch pre variant omikron očakáva strmý nárast počtu infikovaných.

„Každý môže po konzultácii s lekárom dostať štvrtú dávku vakcíny proti covidu, príslušné vládne nariadenie zverejníme tento týždeň,“ povedal Gulyás.

Reuters pripomína, že v stredu (12. 1.) Dánsko informovalo, že druhú posilňujúcu dávku ponúkne najohrozenejším skupinám obyvateľov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) vyjadrila svoje pochybnosti o potrebe štvrtej dávky. Neexistujú podľa nej dáta, ktoré by hovorili v prospech takéhoto postupu. S aplikáciou štvrtej injekcie s očkovacou látkou proti covidu už začali Izrael a Čile.

Takmer žiadne opatrenia

Gulyás tiež uviedol, že hoci vláda očakáva prírastky infikovaných, predpokladá, že ľudí vyžadujúcich nemocničnú starostlivosť a smrteľných prípadov takýmto tempom nepribudne.

V Maďarsku neplatia takmer žiadne reštrikcie, v uzavretých priestoroch a vo verejnej doprave je nutné nosiť ochranu nosa a úst.

Vláda tiež vo štvrtok (13 1.) rozhodla o skrátení izolácie z terajších desiatich dní na sedem. Po piatom dni karantény je v prípade bezpríznakového priebehu možné negatívnym testom na koronavírus karanténu ukončiť.

V Maďarsku, kde žije necelých desať miliónov ľudí, za posledný deň pribudlo 9 216 infikovaných, 81 pacientov zomrelo. Od začiatku pandémie krajina eviduje 1,3 milióny infikovaných a 40 164 úmrtí na covid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet