Na hlavný obsah

Vtipný extrovert, výborný rozprávač a geniálny klavirista. Arthur Rubinstein sa narodil pred 135 rokmi

Bol hlavným interpretom Chopinovho diela.

Vtipný extrovert, výborný rozprávač a geniálny klavirista. Arthur Rubinstein sa narodil pred 135 rokmi
Na snímke poľsko-americký klavirista Arthur Rubinstein. Foto: wikimedia commons

Americký klavirista poľského pôvodu Arthur Rubinstein sa narodil pred 135 rokmi – 28. januára 1887 v meste Łódź v Poľsku. Mnohí ho považujú za popredného klaviristu 20. storočia.

Rubinstein začal študovať vo veku troch rokov a už ako osemročný študoval na konzervatóriu vo Varšave. Neskôr ho v Berlíne vyučoval Heinrich Barth, píše životopisný portál britannica.com.

Rubinstein mal len sedem rokov, keď sa prvýkrát objavil na verejnosti. Svoj európsky debut absolvoval v Berlíne ako 13-ročný. V roku 1906 debutoval v Amerike s Philadelphským orchestrom v Carnegie Hall.

Nástenná maľba zobrazujúca Arthura Rubinsteina v jeho rodnom meste Łódź v Poľsku.
Nástenná maľba zobrazujúca Arthura Rubinsteina v jeho rodnom meste Łódź v Poľsku.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Plynule hovoril ôsmimi jazykmi

Počas prvej svetovej vojny Rubinstein, ktorý plynule hovoril ôsmimi jazykmi, slúžil ako vojenský tlmočník v Londýne a vystupoval tam s huslistom Eugènom Ysaÿeom.

V rokoch 1916 až 1918 navštívil Španielsko a Južnú Ameriku a vyvolal senzáciu interpretovaním diel Manuela de Fallu, Isaaca Albéniza a Enrique Granadosa. Cesta do Spojených štátov v roku 1919 mu však už taký úspech nepriniesla.

Počas 20. rokov 20. storočia si Rubinstein vybudoval povesť kozmopolitného muža, užívajúceho si rôznorodú spoločnosť, no v roku 1932 sa oženil s Anielou Młynarski a začal analyzovať svoje umenie.

Znovu v sebe objavil lásku k hudbe, cvičil 12 až 16 hodín denne a do svojej už tak brilantnej techniky priniesol novú disciplínu. Keď sa v roku 1937 opäť vrátil do Spojených štátov a vystúpil v Carnegie Hall, oslavovali ho ako génia.

Počas zvyšku života si Rubinstein zachoval výbornú umeleckú reputáciu a mal obrovský repertoár, ktorý zahŕňal diela významných skladateľov 18. a 19. storočia – Mozarta, Beethovena a Chopina, ako aj významných osobností 20. storočia ako Albéniz či Maurice Ravel a Igor Stravinskij.

Považujú ho za hlavného interpreta Chopinovho diela

Rubinsteina považujú za hlavného interpreta Chopinovho diela. Počas 2. svetovej vojny sa presťahoval do Spojených štátov amerických a v roku 1946 získal aj americké občianstvo.

Rubinstein bol známy ako vtipný extrovert a neprekonateľný rozprávač, no bol aj serióznym hudobníkom, ktorého pódiová prítomnosť umocňovala jeho hru.

Urobil viac ako 200 nahrávok a okrem iného napísal aj dve autobiografické knihy Moje mladé letá (My Young Years, 1973) a Moje mnohé roky (My Many Years, 1980).

Arthur Rubenstein zomrel 20. decembra 1982 v Ženeve vo Švajčiarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet