Na hlavný obsah

Za novú predsedníčku Európskeho parlamentu zvolili Malťanku Robertu Metsolovú

Na čelo EP sa žena postaví po 20 rokoch.

Za novú predsedníčku Európskeho parlamentu zvolili Malťanku Robertu Metsolovú
Na snímke nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Foto: ČTK/ABACA/Roses Nicolas/ABACA

Malťanku Robertu Metsolovú z frakcie európskych ľudovcov zvolili v utorok (18. 1.) za novú predsedníčku Európskeho parlamentu (EP). Získala 458 hlasov z celkom 690 odovzdaných. Predsednícka funkcia, o ktorú sa uchádzali štyria kandidáti, sa uvoľnila po minulotýždňovom úmrtí doterajšieho šéfa EP Davida Sassoliho.

Metsolová (43), kandidátka Európskej ľudovej strany (EPP), najväčšej politickej frakcie v europarlamente, bola od Sassoliho náhleho úmrtia z 11. januára dočasnou šéfkou zákonodarného zboru EÚ.

Pre pandemickú situáciu sa hlasovalo na diaľku. Švédska europoslankyňa z frakcie zelených Alice Bahová Kuhnkeová získala 101 hlasov a španielska kandidátka krajnej ľavice Sira Regová 57 hlasov. Celkom 74 odovzdaných hlasov bolo neplatných. Poľský konzervatívec Kosma Zlotowski svoju kandidatúru na poslednú chvíľu stiahol.

Metsolovej kandidatúru podporili aj ďalšie dve najpočetnejšie skupiny v EP – Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE), takže jej víťazstvo sa už vopred považovalo za takmer isté. Stala sa tak treťou ženou na čele europarlamentu po Francúzkach Simone Veilovej (vo funkcii 1979 – 1982) a Nicole Fontaineovej (1999 – 2002).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet