Na hlavný obsah

Belgicko prijalo zákon, ktorý umožní štvordňový pracovný týždeň

Nové zákony prinesú väčšiu flexibilitu.

Belgicko prijalo zákon, ktorý umožní štvordňový pracovný týždeň
Zamestnanci v ochranných rúškach pracujú v závode automobilky. Foto: TASR

Belgická federálna vláda po týždňoch diskusií v utorok (15. 2.) prijala dohodu o novom pracovnom zákonníku, ktorý poskytuje väčšiu flexibilitu v práci, zvyšuje ochranu pracovníkov a umožní štvordňový pracovný týždeň. Uviedol denník The Brussels Times.

Premiér Alexander De Croo v tejto súvislosti uviedol, že pandémia nového koronavírusu prinútila Belgičanov pracovať flexibilnejšie, spájať súkromný a pracovný život, čo viedlo k „novým spôsobom práce“.

Podľa jeho slov nové zákony umožnia väčšiu flexibilitu v oblasti pracovného času a pracovného miesta. Zamestnanci môžu pracovať viac hodín denne, aby mohli pracovať o jeden deň v týždni menej.

„Ak porovnáte našu krajinu s inými, často uvidíte, že sme oveľa menej dynamickí,“ povedal De Croo. „Po dvoch ťažkých rokoch sa trh práce vyvinul. Touto dohodou stanovujeme kritériá pre dobrú ekonomiku.“

Maximálne 10 hodín práce denne

Zamestnanci môžu pracovať maximálne 9,5 hodiny denne s možnosťou rozšírenia na desať hodín prostredníctvom kolektívnej zmluvy medzi spoločnosťou a odbormi, čo zamestnancom dovolí skrátiť pracovný týždeň na štyri dni.

Zamestnanci sa po novom môžu rozhodnúť, že budú jeden týždeň pracovať viac a druhý týždeň menej, čo by bolo užitočné pre tých, ktorí majú zdieľanú starostlivosť o deti a umožnilo by to ľuďom lepšie zladiť svoj súkromný život s prácou.

„Malo by sa tak stať na žiadosť zamestnanca, pričom zamestnávateľ musí poskytnúť solídne dôvody v prípade odmietnutia jeho žiadosti,“ opísal situáciu federálny minister hospodárstva Pierre-Yves Dermagne.

Po novom firmy s viac ako 20 zamestnancami, po dohode s odbormi, musia dodržiavať „právo na odpojenie sa od práce“, tak ako to bolo zavedené pre federálnych štátnych zamestnancov od 1. februára tohto roku. Zamestnanci po bežnom pracovnom čase už nemusia odpovedať na hovory od svojho šéfa.

Dohodu na novom zákone dlho blokovali rokovania o lepšej ochrane pracovníkov platforiem, ako sú kuriéri Deliveroo alebo vodiči Uber. Konečná politická dohoda chce zabrániť fungovaniu „sivej ekonomiky“, v ktorej platformy v súčasnosti fungujú, a poskytnúť ich pracovníkom väčšiu bezpečnosť.

Belgický zákon čiastočne vychádza zo smernice Európskej komisie o právach zamestnancov platforiem, ale k piatim kritériám exekutívy EÚ Belgicko pridalo ďalšie tri nové kritériá.

Vzdelávanie zamestnancov

Každý, kto pôsobí v „platformovej ekonomike“, bude po novom lepšie chránený v prípade pracovných úrazov prostredníctvom rozšírenia zákona o pracovných úrazoch z roku 1971.

Novinky sa týkajú aj prevádzkovateľov elektronického obchodu (e-commerce), ktorí na základe kolektívnej pracovnej zmluvy už môžu nechať zamestnancov pracovať v čase od 20.00 h do polnoci bez toho, aby sa to považovalo za nočnú prácu. Zamestnávateľ však za extra večernú prácu musí zaplatiť aj extra mzdu alebo príplatok. Účinnosť tohto nariadenia sa vyhodnotí po dvoch rokoch.

V neposlednom rade sa nová dohoda prijatá vládou zameriava aj na rozvoj kultúry vzdelávania zamestnancov, kde sa zdôrazňuje právo na individuálne školenie pre každého zamestnanca.

Zamestnávatelia túto možnosť svojim pracovníkom ponúknu v rozsahu do troch dní v roku 2022, štyroch dní v roku 2023 a piatich dní od roku 2024. Spoločnosti musia každý rok predstaviť svoj plán školení pre zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet