Na hlavný obsah

Biden: Stále existuje možnosť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu

Tvrdí, že kríza sa môže vyriešiť diplomatickou cestou.

Biden: Stále existuje možnosť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR

Ruský útok na Ukrajinu je stále ešte jednou z „veľmi reálnych možností“, vyhlásil v utorok (15. 2.) americký prezident Joe Biden, stále vraj ale dúfa v diplomatické riešenie.

Spojené štáty však podľa Bidena zatiaľ nemali možnosť overiť, či sa ruské vojská sťahujú od ukrajinských hraníc, ako tvrdí Moskva. Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom nie je podľa šéfa Bieleho domu len stretom dvoch krajín, ale tiež bojom na obranu hodnôt, na ochranu možnosti krajín slobodne si zvoliť vlastnú budúcnosť a bojom za slobodu.

Rusko má v blízkosti ukrajinských hraníc vyše 130 000 mužov, Západ ho podozrieva z príprav na inváziu, čo však Kremeľ odmieta s tým, že ide o vojenské cvičenia. Moskva v utorok (15. 2.) ohlásila začiatok sťahovania niektorých svojich jednotiek do pôvodných posádok.

Pripravené sankcie na Rusko

„Sme pripravení na rozhodnú reakciu na ruský útok na Ukrajinu, ktorý je stále ešte veľmi reálnou možnosťou,“ vyhlásil Biden. USA a západné krajiny majú podľa neho pripravené sankcie, ktoré by uvalili na Rusko. Z Bidenových vyjadrení vyplynulo, že zahŕňajú aj ukončenie projektu plynovodu Nord Stream 2.

Občanom Ruska Biden odkázal „nie ste naši nepriatelia a neverím, že by ste si želali krvavú ničivú vojnu s Ukrajinou“. Američanom na Ukrajine však odporučil urýchlene opustiť krajinu, ak tak doteraz neurobili. „Obrana demokracie a slobody má vždy svoju cenu,“ varoval Biden.

O situácii na Ukrajine v utorok (15. 2.) Biden telefonicky rokoval tiež s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet