Na hlavný obsah

Ekologické záväzky veľkých firiem často zostávajú len na papieri. EÚ to chce zmeniť

"Zelené" firmy ľahšie dostanú pôžičky od banky.

Ekologické záväzky veľkých firiem často zostávajú len na papieri. EÚ to chce zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšie svetové spoločnosti zveličujú svoje opatrenia v oblasti klímy. Analýza neziskových organizácií NewClimate Institute a Carbon Market Watch tvrdí, že ekologické záväzky väčšiny veľkých nadnárodných firiem zostávajú len na papieri.

Dvadsaťpäť hodnotených spoločností je pritom zodpovedných za 5 % globálnych emisií skleníkových plynov.

Európska taxonómia má pomôcť získať podstatne reálnejšiu predstavu o tom, ako firmy prispievajú k udržateľnosti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Európska únia si stanovila ambiciózny cieľ

Európska únia si stanovila ambiciózny cieľ – stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnym kontinentom. Aby sa vzletné plány stali realitou zavádza taxonómiu.

V biológii to znamená triedenie, v Bruseli v rámci nej triedia aktivity podľa toho, ako sú priateľské k životnému prostrediu.

„Taxonómia poskytuje kompas pre investorov a banky, na základe ktorého budú vedieť, že činnosť, ktorú firma vykonáva, je v súlade s taxonómiou. Ochotnejšie jej banky budú požičiavať,“ vysvetľuje Irena Jenčová z EurActivu.

Získajú tým aj banky

Aj banky tým totiž získajú. Čím viac zelených investícií budú v portfóliu mať, tým lepšie postavenie na trhu obsadia.

„Existuje približne 80 aktivít rozdelených do 13 makrosektorov, ako napríklad doprava a lesníctvo, ale čo je zaujímavé, patrí tam aj vzdelávanie alebo umenie, ktoré nevypúšťajú až tak veľa skleníkových plynov, ale môžu mať nepriamy vplyv na znižovanie emisií,“ pripomína Janka Ružická, expertka firmy Mazars.

Firmy napríklad vzdelávajú zamestnancov a aj takéto aktivity si môžu dať do takzvanej vizitky. „Na Slovensku sa o tejto novej povinnosti vykazovania informácií pre firmy vie len veľmi málo. Pritom tieto informácie budú základom toho, či firmy dostanú úver,“ vysvetľuje Jenčová.

Ak firma tvrdí, že je „zelená“, musí to aj dokázať

Ak teda firma bude tvrdiť, že je „zelená“, musí to aj dokázať. „Firmy počas roka 2022 majú povinnosť urobiť si analýzu, ktoré ich činnosti sú na vykazovanie oprávnené. Od budúceho roka budú robiť výpočet a potom prídu ďalšie povinnosti,“ dodáva Ružická.

Podávanie správ sa týka firiem, ktoré spĺňajú dve z troch kritérií – majú vyšší obrat ako 20 miliónov eur, viac ako 250 zamestnancov či účtovnú bilanciu nad 40 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál