Na hlavný obsah

Firma Sanofi tvrdí, že skúšky jej koronavíusovej vakcíny ukázali pozitívne výsledky

Plánuje požiadať regulačné úrady o schválenie.

Firma Sanofi tvrdí, že skúšky jej koronavíusovej vakcíny ukázali pozitívne výsledky
Na archívnej snímke logo francúzskej farmaceutickej spoločnosti Sanofi na budove sídla v Paríži. Foto: TASR

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi v stredu (23. 2.) oznámila, že tretia fáza klinických štúdií jej vakcíny proti koronavírusu, vyvinutej v spolupráci s britskou farmaceutickou spoločnosťou GSK, priniesla pozitívne výsledky. Informovala o tom agentúra AFP.

Na tretej fáze štúdií sa zúčastnili tisíce ľudí. Sanofi a GSK vo vyhlásení uviedli, že plánujú požiadať regulačné úrady o schválenie svojej očkovacej látky v Spojených štátoch a Európskej únii.

Viac ako 50 % ochrana pred symptomatickým ochorením

Štúdie, ktoré ešte neboli zverejnené, podľa oznámenia ukázali, že vakcína mala 100 % účinnosť proti závažnému priebehu ochorenia COVID-19 a hospitalizácii. Takisto poskytuje viac ako 50 % ochranu pred symptomatickým ochorením, uviedla firma Sanofi.

Francúzska firma pôvodne dúfala, že vakcínu sprístupní do polovice roku 2021. Termín sa však posunul o šesť mesiacov pre chybu v dávkovaní, potom bol opäť odložený po ťažkostiach s nájdením neinfikovaných ľudí, ktorí by sa zúčastnili na testovaní.

Spoločnosť Sanofi sa vlani rozhodla zastaviť vývoj svojej očkovacej vakcíny proti koronavírusu založenej na báze technológie mRNA, používanej spoločnosťami Pfizer-BioNTech či Moderna. V súčasnosti sa Sanofi zameriava na vakcínu založenú na rekombinantnom proteíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet