Na hlavný obsah

Ľudia utekajú z Kyjeva, ďalší hľadajú útočisko v metre a pivniciach

Ľudia využívajú metro ako bombový kryt.

Ľudia utekajú z Kyjeva, ďalší hľadajú útočisko v metre a pivniciach
Vodiči čakajú v radoch pred čerpacou stanicou v meste Sjevjerodoneck, tretím najväčším mestom Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Po ruskom útoku na Ukrajinu sa tvoria zápchy na výjazde z Kyjeva, z ktorého sa snažia odísť jeho obyvatelia. Metropola aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov zaviedli bezplatný vstup do staníc metra, aby ich ľudia mohli použiť ako bombový kryt. Informovali o tom vo štvrtok (24. 2.) spravodajský portál Meduza a stanica BBC.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra medzitým podľa agentúry Reuters informoval, že ostreľovanie a bombardovanie sa odohráva naprieč Ukrajinou.

V Kyjeve sa vo štvrtok (24. 2.) ráno rozozneli výstražné sirény a na fotografiách a videách z miesta sú vidieť dlhé rady osobných áut, ktoré upchali rýchlostnú cestu. Príspevky na sociálnych sieťach svedčia o rastúcej panike. Ľudia sa uchyľujú do staníc metra alebo pivníc. Niektorí sa v hlúčikoch modlia na ulici, opísala BBC.

„Naša pivnica v Kyjeve sa teraz zapĺňa rodinami s malými deťmi. Deti so sebou majú omaľovánky. Trhá to srdce,“ napísal na twitteri spravodajca denníka The Guardian Luke Harding.

Výstražné sirény podľa agentúry AFP počuli aj obyvatelia Ľvova, ktorý leží až na západe Ukrajiny zhruba 200 km od hraníc so Slovenskom. Z okolitej Ľvovskej oblasti hlásia ostreľovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet