Na hlavný obsah

Polícia v Ottawe začala zatýkať účastníkov trojtýždňovej blokády

Protestujú proti pandemickým opatreniam.

Polícia v Ottawe začala zatýkať účastníkov trojtýždňovej blokády
Policajti vedú v putách jedného z demonštrantov v Kanade. Foto: TASR

Polícia v hlavnom meste Kanady spustila operáciu s cieľom ukončiť protest proti pandemickým opatreniam, ktorý asi tri týždne blokuje prevádzku v centre metropoly.

Niektorí účastníci demonštrácie sa vzdávajú a policajti ich odvádzajú do väzby. Zhromaždenia vyhlásili za nezákonné a hrozia tvrdými postihmi všetkým, ktorí ulice Ottawy nevyprázdnia.

Blokády v blízkosti kanadského parlamentu začali príchodom takzvaného Konvoja slobody na konci januára a odvtedy sa život v centre metropoly nevrátil k normálu, hoci počet protestujúcich po prvom víkende klesol na niekoľko stoviek.

Medzitým sa objavili ďalšie protesty proti vládnym nariadeniam spojených s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, predovšetkým pri prejazdoch cez kanadsko-americkú hranicu.

Proti blokádam, ktoré okrem vodičov kamiónov pritiahli aj pravicových extrémistov či armádnych veteránov, polícia nechcela ihneď zasahovať kvôli obavám z násilností, píše agentúra AP.

Zatknutie dvoch lídrov akcie

Snaha ukončiť protest v Ottawe začala vo štvrtok (17. 2.) večer zatknutím dvoch lídrov akcie. Polícia ju vyhlásila za nezákonnú po tom, ako kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok (14. 2.) aktivoval núdzový zákon, ktorý poskytuje strážcom zákona dodatočné právomoci.

Kanadský parlament zákon o mimoriadnych situáciách schválil ešte v roku 1988. Vláde mimoriadne právomoci udelil na 30 dní.

V piatok (18. 2.) zatýkanie pokračuje, pričom podľa AP bolo vidieť, ako strážcovia niektorých účastníkov protestu odvádzajú v putách. „Žiadame protestujúcich, aby zostali pokojní a dodržiavali zákon,“ uviedla polícia na twitteri. „Budete čeliť tvrdým trestom, ak neupustíte od nezákonnej aktivity a ak neodstránite okamžite svoje vozidlá a majetok,“ doplnil policajný zbor.

V uliciach Ottawy zostávalo tento týždeň vyše 300 kamiónov, ktorých vodiči okrem blokovania premávky pútali pozornosť aj hlasným trúbením. Polícia a vláda premiéra Trudeaua s pokračovaním protestov čelili kritike, že príliš tolerantní.

Drvivá väčšina obyvateľov Kanady vrátane miestnych vodičov kamiónov sú očkovaní proti covidu a prieskumy dlhodobo ukazujú, že opatrenia prijaté v boji proti ochoreniu majú u kanadskej verejnosti silnú podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet