Na hlavný obsah

Potravín je dostatok, zdražovaniu sa však Slováci nevyhnú

Napriek vojne na Ukrajine nie je dôvod na nadmerné nákupy.

Napriek konfliktu u našich východných susedov nie je dôvod na paniku a nadmerné nákupy. Tvrdia to obchodníci, výrobcovia potravín aj štát.

Potravín je na Slovensku dostatok, z Ukrajiny a Ruska ich dovážame minimum. Obe krajiny však patria medzi významných exportérov obilia. Konflikt sa tak prejaví aj v cenách.

Výraznejšie nakupovanie a zásobovanie bolo v piatok (25. 2.) v Trenčíne skôr výnimkou.

„Zásoby mávame vždy. Určite sa obávame, to je samozrejmé, lebo nevieme, čo bude. Manželka sa bojí, ja menej, ale nerobíme z toho veľkú vec. Ak by prišiel ten čas, tak budeme vedieť, že sa máme zásobovať, ale myslím si, že zatiaľ nie,“ povedal jeden z nakupujúcich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme dostatočne diverzifikované portfólio a skladbu produktov na obchodných pultoch, ten výmenný obchod z Ukrajiny a Ruska v prípade hotových potravín je absolútne minimálny a zanedbateľný, čiže nie je žiaden problém a žiaden dôvod na nejakú nákupnú paniku,“ vysvetľuje Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

„Ak bude potrebné zvýšiť dodávku potravín na základe požiadavky obchodných reťazcov, vieme na to plynule zareagovať. Situáciu monitorujeme aj z hľadiska priebežnej situácie na trhu,“ uviedol Martin Kováč, štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva.

Hoci Slovensko nie je od potravín z Ruska či Ukrajiny závislé, faktom zostáva, že ide o dve krajiny ktoré patria k najväčším pestovateľom aj exportérom obilia.

„Od našich členov mám informácie že budú vedieť garantovať súčasné ceny maximálne jeden mesiac, potom budú musieť pristupovať k úpravám odbytových cien,“ oznámil Milan Lapšanský, riaditeľ Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR.

Na burzách sa totiž očakáva ešte ďalší rast cien, a to nielen vstupných surovín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika