Na hlavný obsah

Stoltenberg: Nevideli sme žiadne náznaky zníženia napätia priamo v teréne

NATO neustúpi ruským požiadavkám.

Stoltenberg: Nevideli sme žiadne náznaky zníženia napätia priamo v teréne
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Signály o ruskej vôli na ďalšie rokovania so Západom sú dôvodom na opatrný optimizmus, Moskva však zatiaľ nijako neznížila počet svojich vojakov na hranici s Ukrajinou a má všetko pripravené na okamžitý útok. V utorok (15. 2.) povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Ten v stredu (16. 2.) prerokuje ďalší postup NATO s ministrami obrany členských krajín. Hovoriť s nimi bude okrem iného o plánovanom navyšovaní počtu jednotiek vo východnom krídle Aliancie.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok (14. 2.) na porade s prezidentom Vladimirom Putinom navrhol pokračovať v rokovaniach so Západom, čo prezident podľa agentúry Interfax podporil. Minister obrany Sergej Šojgu zase uviedol, že časť vojenských cvičení sa už skončila a ďalšia sa čoskoro skončí.

„Z Moskvy prichádzajú náznaky, že diplomacia by mala pokračovať. To dáva dôvod na opatrný optimizmus. Ale zatiaľ sme nevideli žiadne náznaky zníženia napätia priamo v teréne,“ vyhlásil Stoltenberg, podľa ktorého NATO nemá informácie o stiahnutí akýchkoľvek jednotiek.

Stoltenberg zopakoval, že NATO neustúpi ruským požiadavkám, ktoré porušujú základné princípy Aliancie. Nezatvorí teda dvere pre možný budúci vstup Ukrajiny a nebude obmedzovať svoje pôsobenie v postkomunistických členských krajinách.

Rusko podľa neho môže čakať pravý opak, ak nezníži napätie. Stoltenberg privítal napríklad francúzsku ponuku viesť novú bojovú jednotku v Rumunsku, ďalšie západné krajiny vrátane USA vysielajú svojich vojakov do Poľska či pobaltských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet