Na hlavný obsah

USA nariadili rodinám amerických diplomatov v Minsku opustiť krajinu

Už skôr tak spravili aj v prípade Ukrajiny.

USA nariadili rodinám amerických diplomatov v Minsku opustiť krajinu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Spojené štáty nariadili rodinným príslušníkom amerických vládnych pracovníkov v Bielorusku, aby opustili krajinu. Všetkým svojim občanom tiež neodporučili cestovať do Bieloruska.

Pokyn prichádza v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou a tiež narastajúcej vojenskej prítomnosti Ruska v Bielorusku.

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a po novom tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov a Kyjev, USA aj niektoré ďalšie západné krajiny tvrdia, že Moskva pripravuje možnú inváziu na Ukrajinu.

Moskva, ktorá v roku 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym a podporila proruských povstalcov v Donbase, ale popiera, že by chystala útok proti svojmu susedovi. Rusi okrem iného požadujú, aby sa NATO zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát Aliancie.

„Necestujte do Bieloruska pre svojvoľné vymáhanie zákonov, riziku zadržania a neobvyklému hromadeniu ruských vojsk pozdĺž hraníc Bieloruska s Ukrajinou,“ uviedlo v pondelkovom (31. 1.) vyhlásení americké ministerstvo zahraničia. Súčasne nariadilo rodinám amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku, aby opustili krajinu.

Vojenské cvičenia

Rusko vyslalo v uplynulých dňoch vojakov do Bieloruska, aby sa tam začiatkom tohto mesiaca zapojili do spoločného cvičenia bieloruskej a ruskej armády.

Manévre sa budú konať v blízkosti západnej hranice Bieloruska s Poľskom a Litvou – členskými štátmi NATO – a tiež pri južných hraniciach s Ukrajinou. USA tvrdia, že Moskva chce do Bieloruska vyslať vyše 30 000 vojakov, teraz ich je tam podľa informácií Washingtonu zhruba 5 000.

Už v polovici januára americká vláda pre hroziacu ruskú inváziu dala možnosť neesenciálnym zamestnancom americkej diplomatickej misie na Ukrajine, aby z krajiny odišli. Rodinám zamestnancov nariadili krajinu opustiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet