Na hlavný obsah

Rusko vyzvalo ukrajinské sily v Mariupole, aby sa vzdali

Tým, ktorí zložia zbrane, bude zaistený bezpečný odchod.

Rusko vyzvalo ukrajinské sily v Mariupole, aby sa vzdali
Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole. Foto: TASR/AP

Rusko v nedeľu (20. 3.) vyzvalo ukrajinské sily bojujúce v Mariupole, aby sa vzdali. Tým, ktorí zložia zbrane, bude zabezpečený bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevom, uviedol ruský generál Michail Mizincev.

Svoje rozhodnutie, či sa vzdajú, majú „nacionalisti“, ako ich Moskva nazýva, oznámiť do pondelkových (21. 3.) ranných hodín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

„Zložte zbrane,“ odkázal bojovníkom generál Mizincev. „V Mariupole sa odohráva obrovská humanitárna katastrofa. Tým, ktorí zložia zbrane, bude zabezpečený bezpečný odchod z Mariupolu,“ dodal. Podľa Mizinceva budú humanitárne koridory z mesta otvorené od 10.00 h moskovského času (8.00 h SEČ).

Mariupol zažíva intenzívne bombardovanie

Rusmi obliehané mesto Mariupol zažíva v posledných hodinách najintenzívnejšie bombardovanie od začiatku invázie. V meste uviazla väčšina z asi 400 000 obyvateľov, nefungujú tam dodávky elektriny ani tepla, je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov.

Podľa svedeckých výpovedí mesto prakticky „zmizlo z povrchu zemského“, zničených bolo 70 percent domov. Pád Mariupolu by znamenal prepojenie Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, s územiami na východe Ukrajiny pod kontrolou proruských separatistov.

Boje v meste pokračovali aj počas nedele (20. 3.) uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko bez ďalších podrobností. Podľa rady mesta ruská armáda v sobotu (19. 3.) bombardovala aj umeleckú školu, v ktorej sa ukrývalo 400 ľudí. Počet obetí nie je známy.

Ukrajinci sa už niekoľkokrát pokúsili z mesta evakuovať civilistov, tamojší humanitárny koridor ale funguje veľmi obmedzene kvôli ruským útokom.

Úrady v Mariupole tiež obvinili ruskú armádu, že niekoľko tisíc obyvateľov mesta proti ich vôli previezla počas uplynulých dní do Ruska.

Ako ruské ministerstvo obrany oznámilo, do Ruska bolo vraj od začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva inváziu na Ukrajine nazýva, evakuovaných vyše 330 000 ľudí. Z Mariupolu bolo potom podľa agentúry TASS evakuovaných za posledné tri dni 59 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet