Na hlavný obsah

Do Poľska utieklo pred vojnou už viac ako 1,5 milióna Ukrajincov

Celkovo ich z Ukrajiny odišlo cez 2,5 milióna.

Do Poľska utieklo pred vojnou už viac ako 1,5 milióna Ukrajincov
Utečenci na rumunsko-ukrajinskej hranici. Foto: TASR/AP

Do Poľska už prišlo viac ako 1,5 milióna ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Poľská pohraničná stráž to v piatok (11. 3.) oznámila na twitteri. Poľsko je hlavnou destináciou, kam utekajú civilisti pred postupom ruskej armády, ktorá 24. februára vtrhla na Ukrajinu. Niektorí utečenci z Poľska pokračujú do iných európskych krajín.

Podľa aktuálnych údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny utieklo celkovo už viac ako 2,5 milióna ľudí. Z toho 116 000 ľudí sú občania tretích krajín.

Podľa poľskej pohraničnej stráže prekročilo od 24. februára hranice krajiny z Ukrajiny celkovo 1,52 milióna ľudí. Len vo štvrtok (10. 3.) prišlo do Poľska 87 000 utečencov a v piatok do 7.00 h ráno ďalších 25 000.

Podľa OSN je exodus Ukrajincov z krajiny najrýchlejšie rastúcou utečeneckou krízou na európskej pôde od konca druhej svetovej vojny. Státisíce ľudí prijali aj ďalšie susedné krajiny ako Slovensko, Moldavsko a Rumunsko.

Na cudzineckej polícii alebo v centrách pomoci v Českej republike sa zaregistrovalo už 73 144 utečencov z Ukrajiny. Nemecko registruje viac ako 109 000 ukrajinských utečencov, ale skutočný počet môže byť podľa úradov podstatne vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet