Na hlavný obsah

Do súboja o Elyzejský palác ide 12 kandidátov, najväčšie šance má Macron

Podľa novej ankety ho teraz podporuje 30 percent voličov.

Do súboja o Elyzejský palác ide 12 kandidátov, najväčšie šance má Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Do francúzskych prezidentských volieb, ktorých prvé kolo sa koná 10. apríla, oficiálne vstupuje 12 kandidátov, oznámil v pondelok (7. 3.) predseda Ústavnej rady Laurent Fabius.

Najväčšiu šancu na víťazstvo má podľa prieskumov terajšia hlava štátu Emmanuel Macron. Ten sa v druhom kole volieb, plánovanom na 24. apríla, pravdepodobne stretne s krajne pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou.

Viac ako desať percent hlasov v prvom kole zrejme získa aj kandidátka Republikánov (LR) Valérie Pécresseová a ďalší zástupca krajnej pravice Éric Zemmour. Na listine je tiež okrem iného socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová či krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon.

Na kandidátnu listinu sa napokon prebojoval aj krajne ľavicový kandidát Philippe Poutou, ktorý sa o prezidentstvo uchádzal už v rokoch 2012 a 2017. Ešte vo štvrtok (3. 3.) pritom podľa posledného súčtu disponoval len 439 podpismi volených činiteľov z miestnych samospráv.

Dostatočný počet podpisov naopak nenazbieral François Asselineau, kandidát presadzujúci odchod Francúzska z EÚ a NATO, ktorý sa pred piatimi rokmi do súbojov o Elysejský palác dostal.

V prieskume vedie Macron

Portál Les Échos v pondelok zverejnil nový prieskum verejnej mienky od spoločností OpinionWay a Kéa Partners, podľa ktorého má najväčšiu šancu na úspech terajšia hlava štátu Macron. Sondáž tiež potvrdila trend z posledných dní, ktorý ukazuje, že Macronovi strmo stúpa podpora od vypuknutia vojny na Ukrajine.

Podľa novej ankety ho teraz podporuje 30 percent voličov, túto hranicu pritom prekonal v prieskumoch týchto spoločností po prvý raz. Za posledný týždeň mu vzrástli preferencie o šesť percent, pričom podobne výrazný vzostup vyplýva aj z iných sondáží, podotýka Les Échos.

Druhý najväčší počet hlasov (18 percent) by v prvom kole volieb získala Le Penová. Zloženie druhého kola volieb, do ktorého postupujú dvaja najúspešnejší kandidáti, ak nikto nezíska vyše 50 percent v prvom kole, by tak bolo rovnaké ako pred piatimi rokmi. Aj tento rok by pritom v súboji s Le Penovou podľa prieskumu Les Échos zvíťazil Macron, a to s 59 percentami hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet