Na hlavný obsah

Exilový ochranca ľudských práv: Pravdepodobnosť vzbury proti Putinovi je čoraz vyššia

Ochota lojálnych ľudí postaviť sa systému rastie, tvrdí.

Exilový ochranca ľudských práv: Pravdepodobnosť vzbury proti Putinovi je čoraz vyššia
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin čelí reálnemu riziku vzbury alebo prevratu zo strany príslušníkov tajných služieb. V ich radoch rastie nespokojnosť pre tvrdé sankcie po invázii na Ukrajinu.

Britskému denníku The Times to povedal ruský exilový ochranca ľudských práv Vladimir Osečkin. Ten v posledných týždňoch zverejnil viac ako desiatku správ od anonymného zdroja pôsobiaceho v ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB).

„Nechcú späť do ZSSR“

Podľa Osečkina, zakladateľa serveru gulagu.net, vypovedá o rastúcej averzii voči Kremľu aj fakt, že čoraz viac príslušníkov ruskej rozviedky, bez ohľadu na možné riziká, poskytuje informácie o dianí vo vnútri svojich úradov.

„Putin 20 rokov vytváral v Rusku stabilitu. Dôstojníci FSB, policajti, prokurátori – všetci títo ľudia vo vnútri systému mohli žiť dobré životy. To všetko je ale teraz preč. Uznávajú, že vojna je katastrofa pre ekonomiku aj pre ľudstvo. Nechcú späť do Sovietskeho zväzu,“ povedal Osečkin.

Podľa neho stúpa ochota skôr lojálnych štátnych zamestnancov postaviť sa systému. „Každým týždňom a mesiacom, keď bude táto vojna pokračovať, je pravdepodobnosť vzbury v tajných službách vyššia,“ dodal.

Podľa Osečkina patrili dôstojníci FSB v Rusku k akejsi „novej šľachte“ a ťažko nesú, že pre západné sankcie si už nebudú môcť užívať svoje výhody či majetok tak ako predtým.

Potvrdili hodnovernosť správ

Osečkinov zdroj vo vnútri FSB už poslal za posledné týždne niekoľko správ, naposledy 11. marca informoval o tom, že sa Kremeľ chystá rozpútať „veľký teror“ v Chersone, kde plánuje únosy civilistov do Ruska. Podľa odborníkov na ruské tajné služby sú správy autentické.

Denník The Times pripomenul, že ich hodnovernosť potvrdil aj investigatívny novinár skupiny Bellingcat Christo Grozev. Ten odhalil identitu útočníkov zo Salisbury. Informácie potvrdil aj expert na ruské tajné služby Andrej Soldatov.

Osečkin žije od roku 2015 v exile vo Francúzsku. Jeho server gulagu.net sa venuje odhaľovaniu a zverejňovaniu prípadov mučenia v ruských väzniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet