Na hlavný obsah

Košice sa obávajú humanitárnej krízy. Mesto pre utečencov nemá kapacity

Od vypuknutia vojny tam prišlo takmer 10 000 utečencov.

Košiciam hrozí humanitárna kríza. Upozorňuje vedenie mesta. Príliv utečencov je podľa neho neúnosný. Denne tam z hraníc dovážajú autobusmi tisíce ľudí z Ukrajiny. Mesto pre nich nemá kapacity ani financie. Radnica kritizuje štát za to, že im vôbec nepomáha.

Do Košíc od vypuknutia vojny prišlo takmer 10 000 utečencov. Niektorí prestupujú na vlak ďalej do zahraničia, iní ostávajú aspoň pár dní. Treba sa však o nich postarať, no na takýto nápor neboli Košice pripravené.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je nefér, keď sa z neoficiálnych zdrojov dozvedáme, že do Košíc prichádzajú vlaky. Nevieme koľko ľudí v tých vlakoch bude, koľko ubytovania im potrebujeme zabezpečiť, koľko ľudí potrebujeme a je nefér, aby samospráva riešila tieto veci bez toho, aby mala konkrétne informácie,“ hovorí Jaroslav Poláček (nezávislý), primátor mesta Košice.

Radnica síce pre utečencom zriadila hotspot na kúpalisku blízko stanice. Kapacitne však nestačí. Dobrovoľníci tam utečencom varia jedlo, pomáhajú im zo založením slovenských SIM kariet alebo s ubytovaním. No utečencov stále pribúda a dobrovoľníkov je na túto prácu príliš málo.

„Prišla za mnou stará pani, že potrebuje vložiť SIM kartu, to všetko im treba spraviť a keď tu vidíte dva autobusy ľudí, tak dvaja ľudia na to nestačia,“ vysvetľuje jedna z dobrovoľníčok.

Mesto priznáva, že dobrovoľníkov je málo. Magistrát preto vyzýva ľudí, aby sa zapojili v rámci dobrovoľníctva čo najskôr a na stanici ľudí korigovali, pomáhali im vyhľadať spoje či odviezť ich do hotspotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny