Na hlavný obsah

Pri automobilke Jaguar v Nitre by mohli vyrásť nájomné byty

Hovorí sa o ubytovaní pre 1 000 ľudí.

Pri automobilke Jaguar v Nitre by mohli vyrásť nájomné byty
Na snímke priemyselný park automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Foto: TASR

Pri automobilke v Nitre by mohli postaviť štátom podporované nájomné byty asi pre tisíc ľudí. Región potrebuje nájomné byty už dlhšie. Ich výstavba je však na Slovensku pomalá. Pomôcť by mal nový zákon.

V závode pri Nitre pracuje 3 800 ľudí, až 2 200 z nich dochádza desiatky kilometrov. Na dopravu jedného zamestnanca dá automobilka vyše 300 eur mesačne. Nájomné byty v regióne potrebuje. O projekte súkromného investora rokovala so zástupcami štátu aj s investujúcou spoločnosťou.

Štátom podporované nájomné bývanie by malo byť o 30 percent lacnejšie ako komerčné byty. Stále však k nemu chýba legislatíva, návrh je nateraz v druhom čítaní v parlamente. Konkrétne projekty sa však aj podľa podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého pripravujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď sme pred rokom začali o tejto téme diskutovať, boli sme skôr na úrovni úvah a možností. Teraz nastal posun, ktorý je signálom, že práve tu v Nitre by sa mohol projekt zrealizovať,“ povedal Russel Leslie, prevádzkový riaditeľ Jaguar Land Rover Slovensko.

„Ak sa bavíme o výstavbe nájomných bytov, tak skutočne sa musíme pozrieť na to, aká tam bude zabezpečená infraštruktúra, či tam bude dobrá dostupnosť k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti,“ reagoval Peter Mrázik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny