Na hlavný obsah

Pri protivojnových protestoch v Rusku zadržali ďalšie stovky ľudí

Protestovalo sa v 27 mestách.

Pri protivojnových protestoch v Rusku zadržali ďalšie stovky ľudí
Ľudia mávajú s ukrajinskými vlajkami počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Na nedeľných (13. 3.) demonštráciách proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku zatiaľ viac ako 320 ľudí. Informovala o tom organizácia Ovd-Info, podľa ktorej boli ľudia zatýkaní pri protestoch v 27 mestách po celom Rusku.

Organizácia podľa agentúry DPA predpokladá, že počet zadržaných počas dňa ešte porastie.

Protestné akcie sa konali napríklad vo Vladivostoku, v Irkutsku pri Bajkalskom jazere, v sibírskom Tomsku, ale tiež v Moskve a Petrohrade. Fotografie a videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako policajti s ochrannými helmami a ťažkou výzbrojou odťahujú protestujúcich.

K protestom vyzval aj Navaľnyj

Spolu bolo podľa údajov Ovd-Info od začiatku ruského útoku na Ukrajinu z 24. februára zadržaných viac ako 14 300 ľudí.

V hlavnom meste Moskve kovovými zátarasami uzavreli námestie pred Kremľom. Pre prípad veľkých protestov boli podľa DPA pripravené zasiahnuť jednotky osobitnej polície OMON. Niektorí jej príslušníci mali nepriestrelné vesty a prilby. Ozbrojenci boli aj pred Štátnou dumou.

K nedeľným protivojnovým manifestáciám vyzval okrem iného väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj. Putina vo svojej piatkovej (11. 3.) výzve označil za šialeného maniaka. Najrýchlejšie ho podľa neho môžu zastaviť Rusi, keď sa postavia proti vojne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet