Na hlavný obsah

Ruskí hekeri zaútočili na siete armád NATO

Nie je známe, či útoky boli úspešné.

Ruskí hekeri zaútočili na siete armád NATO
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Ruskí hekeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu (30. 3.) to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. Informuje o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť Google v správe neuviedla, ktoré národné armády boli zasiahnuté kybernetickými útokmi. Podľa vyhlásenia išlo o „phishingové kampane“ a viedla ich skupina, ktorá sa nazýva Coldriver, resp. Callisto so sídlom v Moskve.

Skupina Google pre analýzu hrozieb v správe uviedla, že úspešnosť útokov nie je známa. Severoatlantická aliancia sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Rusko pravidelne odmieta obvinenia z kybernetických útokov na západné ciele. V súčasnosti však Moskva čelí tvrdým ekonomickým sankciám Západu pre vojenskú inváziu na Ukrajine. 

Fínska spoločnosť F-Secure Labs, ktorá sa zameriava na kybernetickú bezpečnosť, v roku 2019 opísala hekerskú skupinu Callisto ako významnú hrozbu, ktorá má „záujem o zhromažďovanie spravodajských informácii týkajúcich sa zahraničnej a bezpečnostnej politiky“ v Európe.

Spoločnosť Google v stredajšej správe uviedla, že hekerské útoky smerovali aj na Centrum excelentnosti NATO. To v následnom vyhlásení uviedlo, že škodlivú kybernetickú aktivitu zaznamenáva každý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet