Na hlavný obsah

Rusko vyhlásilo na Ukrajine od stredy rána humanitárne prímerie

Počas neho má prebehnúť evakuácia civilistov.

Rusko vyhlásilo na Ukrajine od stredy rána humanitárne prímerie
Muž pomáha dôchodkyni prejsť po provizórnom chodníku po moste zničenom ruským leteckým náletom v ukrajinskom meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Rusko oznámilo, že od stredy (9. 3.) rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

„S účinnosťou od 10.00 h moskovského času (8.00 SEČ) 9. marca 2022 vyhlasuje Ruská federácia režim pokoja a pripravenosť poskytnúť humanitárne koridory,“ vyhlásil v utorok (8. 3.) večer odbor ruského ministerstva obrany poverený humanitárnymi záležitosťami na Ukrajine.

Rusko zároveň navrhlo Ukrajine, že do 3.00 h moskovského času (1.00 h SEČ) sa môžu dohodnúť na trasách humanitárnych koridorov a čase ich otvorenia.

V utorok (8. 3.) ráno prebehla na niektorých miestach evakuácia civilistov vrátane mesta Sumy, odkiaľ počas dňa odišli dva konvoje, a tiež Kyjeva, Černihiva, Charkova a Mariupolu na pobreží Azovského mora.

Ukrajinskí predstavitelia však predpoludním obvinili Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru v Mariupole. Podľa Ruska bola na vine ukrajinská strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet