Na hlavný obsah

Rusko zablokovalo prístup k ruskojazyčnej službe BBC, Rádiu Sloboda alebo Meduze

Obvinili ich zo šírenia falošných informácií.

Rusko zablokovalo prístup k ruskojazyčnej službe BBC, Rádiu Sloboda alebo Meduze
Ilustračné foto. Foto: ČTK

Rusko zablokovalo prístup k ruskojazyčnej službe BBC News, k informačnému portálu Meduza sídliacemu v Rige, Rádiu Slobodná Európa/ Rádiu Sloboda (RFE / RL) alebo staniciam Deutsche Welle a Hlas Ameriky (Voice of America).

Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA. Ruský regulátor Roskomnadzor tieto médiá obvinil zo šírenia falošných informácií.

Ruské ministerstvo zahraničia vo štvrtok (3. 3.) uviedlo, že britská spravodajská stanica BBC je zneužívaná na podkopávanie vnútornej politickej situácie a bezpečnosti v Rusku. BBC uviedla, že „prístup k presným, nezávislým informáciám je základné ľudské právo a ľuďom v Rusku by ho nikto nemal upierať“.

Rozhlasová a televízna stanica uviedla, že z jej spravodajského portálu BBC News čerpajú každý týždeň v Rusku informácie milióny ľudí.

Rusko západné médiá dlhodobo obviňuje

Agentúra Reuters uvádza, že Moskva dlhodobo obviňuje západné médiá, že ich spravodajstvo je zamerané proti Rusku. Zároveň však podľa nej nedostatočne upozorňujú na previnenie lídrov svojich krajín v súvislosti s korupciou alebo s ničivými vojnami, ako bola tá v Iraku.

Od začiatku invázie na Ukrajinu ruské úrady zakročili proti médiám, ktoré ruskú agresiu nazývajú inak ako „špeciálna vojenská operácia“.

Podľa oficiálneho vyrozumenie Roskomnadzor určeného RFE/RL stanica šírila „spoločensky významné falošné informácie o údajnom ruskom útoku na ukrajinskom území“.

Šéf RFE/RL Jamie Fly povedal, že ruský prezident Vladimir Putin „neustále kŕmi Rusov klamstvami ohľadom rozsahu vojny na Ukrajine a škôd, ktoré Rusko utrpelo“. Odkázal, že ním vedená rozhlasová stanica odmieta cenzurovať obsah v tak kritickom okamihu pre ruských poslucháčov.

„Zaslúžia si pravdu a my im naďalej budeme podávať informácie o krokoch ich vlády a dôsledkoch, ktoré musia znášať,“ povedal Fly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet