Na hlavný obsah

Proruskí separatisti chcú dobyť ukrajinský Mariupoľ ešte dnes

Mesto majú opustiť dvoma špeciálnymi koridormi.

Proruskí separatisti chcú dobyť ukrajinský Mariupoľ ešte dnes
Ukrajinskí vojaci nakladajú materiál v zničenom ukrajinskom vojenskom zariadení pri Mariupole. Foto: TASR

Proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) plánujú dobyť stále vzdorujúci Mariupoľ ešte dnes, vyhlásil v ruských médiách ich vodca Denis Pušilin. Ešte predtým separatisti vyzvali obyvateľov Mariupoľu, aby mesto do 2. marca opustili dvoma špeciálnymi koridormi.

Obkľúčenie strategického ukrajinského mesta s asi 430 000 obyvateľmi ruskými silami a proruskými separatistami ohlásil v pondelok (28. 2.) hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, informoval Interfax. Mariupoľ aj neďaleká Voľnovacha sú síce pod tlakom nepriateľa, ale stále sú v ukrajinských rukách, uviedla Ukrajinska pravda.

Mariupol je ustavične pod nepriateľskou paľbou, ktorá zabíja civilistov, ženy a deti a ničí domy a školy, posťažoval sa v ukrajinskej televízii starosta mesta Vadym Bojčenko.

Pod paľbou sú aj obytné štvrte

„Obytné štvrte sú päť dní pod paľbou. Búšia do nás delostrelectvom, ostreľujú nás raketometmi, bombardujú lietadlami,“ povedal starosta Vadym Bojčenko podľa agentúry Reuters. „Je veľa zranených, medzi zabitými sú ženy a deti,“ uviedol a spomenul tiež škody spôsobené na civilnej infraštruktúre.

V Mariupole je väčšina prevádzok najväčšieho ukrajinského výrobcu ocele Metinvest BV, ktorý tu musel zastaviť výrobu. Spoločnosť poslala väčšinu zamestnancov domov, dodala agentúra Reuters.

„Závoj spadol. Rusko aktívne ostreľuje centrá miest, páli na obytné štvrte a administratívne budovy,“ uviedol v utorok (1. 3.) poradca Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta. „Ruský cieľ je jasný: Vyvolať masovú paniku, spôsobiť straty medzi civilistami a poškodiť infraštruktúru,“ zdôraznil.

V Mariupole podľa ukrajinských médií nejde elektrina vinou nepriateľského ostreľovania. V obkľúčení ruských vojsk je tiež prístavné mesto Cherson pri Čiernom mori, samotné mesto s necelými 300 000 obyvateľmi ale zostáva v ukrajinských rukách, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na zástupcov miestnych úradov.

Nemocnice a obchody s potravinami fungujú, ruskí vojaci sa ale objavujú na okrajoch mesta a podľa denníka Ukrajinska pravda si zriaďujú kontrolné stanovištia na výpadovkách.

Ruské vojská od začiatku invázie doteraz neohlásili dobytie žiadneho veľkého ukrajinského mesta. Hovorca ruského ministerstva obrany Konašenkov už skôr vyzýval na odchod civilné obyvateľstvo Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet