Na hlavný obsah

Súd v Haagu bude vyšetrovať ruskú inváziu ako vojnový zločin a zločiny proti ľudskosti

Obrátila sa naň Litva.

Súd v Haagu bude vyšetrovať ruskú inváziu ako vojnový zločin a zločiny proti ľudskosti
Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu začne vyšetrovať situáciu na Ukrajine. Podľa neho existujú náznaky, že krajina už od roku 2014 čelí vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti.

Súd zrejme rozšíri vyšetrovanie aj o zločiny spáchané po minulotýždňovej ruskej invázii. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Organizácia spojených národov (OSN) odhaduje, že asi 4 milióny Ukrajincov bude nútených opustiť svoje domovy. Aj taký efekt bude mať tamojší vojnový konflikt. Litva sa v pondelok (28. 2.) obrátila na súd v Haagu, aby vyšetril ruské a bieloruské vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na Ukrajine.

Nemohli by vycestovať

Odborník na medzinárodné trestné právo Lukáš Mareček z Právnickej fakulty Univerzity Komenského hovorí, že v takom prípade je možné uložiť tresty odňatia slobody.

„V prvom rade by mali toto trestné stíhanie a odsúdenie vykonať ruské vojenské súdy. Ak by sa tak ale nestalo, tak môže tento trest uložiť aj ktokoľvek iný – Medzinárodný trestný súd, alebo aj ukrajinské súdy, slovenské súdy,“ vymenoval.

Odsúdeného vojnového zločinca by však musela Ruská federácia vydať, čo je podľa odborníka na medzinárodné právo v tomto prípade asi ťažko predstaviteľné. No isté je, že taký človek by vedel, že nemôže vycestovať, inak by mu hrozilo zatknutie a stíhanie na niektorom štátnom alebo medzinárodnom súde.

Psychologický efekt

Mareček ale pripomína, že označenie a odsúdenie vojnového zločinu by mohlo mať aj v súčasnom vojenskom konflikte na Ukrajine minimálne psychologický efekt.

„Tí vojaci a dôstojníci, ktorí sú v bojových operáciách, vedia, že situáciu má pod hľadáčikom Medzinárodný trestný súd a ak k niečomu takému dôjde, tak môže byť neskôr vyvodená trestná zodpovednosť,“ doplnil.

Ukrajina predtým zažalovala Rusko ako štát na Medzinárodnom súdnom dvore za zneužitie konceptu genocídy. Rozsudky a množstvo odsúdených sú známe v súvislosti s genocídou v Rwande či v bývalej Juhoslávii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál