Na hlavný obsah

Vojenský dron, ktorý sa zrútil neďaleko Záhrebu, niesol výbušné zariadenie

Stále nie je jasné, či patril Rusku alebo Ukrajine.

Vojenský dron, ktorý sa zrútil neďaleko Záhrebu, niesol výbušné zariadenie
Dron sovietskej výroby TU-141 sa zrútil neďaleko Záhrebu. Foto: ČTK/PA

Dron sovietskej výroby, ktorý sa tento týždeň zrútil na okraji chorvátskej metropoly Záhreb, niesol výbušné zariadenie. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu (13. 3.) informoval chorvátsky minister obrany Mario Banožič.

Dron sa do Chorvátska dostal z bojiska na Ukrajine, keď pritom preletel cez územie ďalších členských štátov NATO Rumunska a Maďarska.

„Našli sa stopy po výbušninách a ďalšie usmernenia, ktoré naznačujú, že nešlo o prieskumné lietadlo. Našli sme časti leteckej bomby,“ povedal Banožič na mieste nehody, kde rozsiahla explózia poničila okolo 40 zaparkovaných áut. Zranenia neutrpel nikto.

Kritika reakcie NATO

Podľa Banožiča je naďalej otázkou, či bezpilotné lietadlo patrilo Rusku alebo Ukrajine. Vyšetrovatelia teraz chcú za pomoci čiernej skrinky odhaliť presnú dráhu letu zariadenia.

Chorvátsko po zrútení dronu kritizovalo NATO za reakciu, ktorá podľa neho bola príliš pomalá. NATO uviedlo, že integrovaná protivzdušná a protiraketová obrana Aliancie dráhu letiaceho objektu sledovala.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič však povedal, že chorvátske úrady nevyrozumeli a že NATO reagovalo až potom, ako sa začali vypytovať novinári.

V nedeľu Banožič, ktorého krajina lietadlo identifikovala ako dron sovietskeho typu Tupolev M-141 používaný hlavne v 70. a 80. rokoch minulého storočia, poznamenal, že Chorvátsko čaká na vyhodnotenie celej situácie zo strany Rumunska a Maďarska a ich odpovede.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet