Na hlavný obsah

V Záhrebe sa zrútil vojenský dron, ktorý mohol priletieť z Ukrajiny

Jeho pôvod je zatiaľ neznámy.

V Záhrebe sa zrútil vojenský dron, ktorý mohol priletieť z Ukrajiny
Dron sovietskej výroby typu Tupolev M-141. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Na okraji chorvátskej metropoly Záhreb sa zrútilo bezpilotné lietadlo. Jeho pôvod je neznámy, ale panuje podozrenie, že priletel z vojnovej zóny na Ukrajine. Informovali o tom v piatok (11. 3.) zahraničné médiá.

Dron sa podľa agentúry DPA zrútil v noci na piatok (11. 3.) na záhrebský park Jarun. Incident na okraj samitu EÚ vo Versailles v piatok potvrdil aj chorvátsky premiér Andrej Plenković. Podľa polície sa nikto nezranil, ale boli poničené zaparkované automobily.

„Podľa nám dostupných informácií ide o lietadlo ruskej výroby,“ povedal Plenković chorvátskym novinárom. „Nie je nám známe, či bol majetkom ruskej, alebo ukrajinskej armády,“ dodal premiér.

Lietadlo podľa médií priletelo do Chorvátska cez Rumunsko a Maďarsko. V parku po sebe zrútený objekt zanechal kráter široký tri metre a hlboký jeden meter. Portál index.hr citoval bývalého šéfa záhrebskej civilnej ochrany Pavleho Kaliniča, podľa ktorého by mohlo ísť o diaľkový prieskumný dron sovietskeho typu Tupolev M-141 s doletom 1 000 kilometrov.

Prípadom sa zaoberá aj Maďarsko

Prípad bezpilotného lietadla preverujú aj maďarské orgány, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejnené v piatok na Facebooku.

Šéf diplomacie uviedol, že o prípade hovoril telefonicky so svojím chorvátskym rezortným partnerom Gordanom Grličom-Radmanom.

„Podľa doterajších informácií sa let dronu dotkol viacerých členských krajín NATO vrátane Maďarska. Pri vyšetrovaní úzko spolupracujeme s chorvátskymi orgánmi i so spojencami v NATO,“ oznámil Szijjártó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet