Na hlavný obsah

Za podvodný predaj pozemkov v Žiline dostal konateľ spoločnosti 10 rokov väzenia

Obhajoba sa s verdiktom nestotožňuje.

Bývalý konateľ spoločnosti Žilina Invest, Vladimír Liššák, je podľa Krajského súdu v Žiline vinný. Ide o prípad predaja pozemkov z rokov 2013 až 2014. Záujem o ne mali železnice, no konateľ ich predal lacnejšie iným firmám.

Spoločnosť Žilina Invest vznikla, aby vykupovala pozemky na prípravu areálu na výstavbu automobilky v Tepličke nad Váhom. Dotknuté pozemky ležia mimo tohto územia a na výstavbu terminálu ich chceli odkúpiť železnice.

„Kládlo sa mu za vinu, že tieto pozemky výrazne pod cenu, ktorú mu ponúkli Železnice Slovenskej republiky predal dvom súkromným spoločnostiam, ktoré ich obratom predali potom železniciam. V tomto konaní sa nepodarilo preukázať napríklad nejakú korupčnú linku. Kvalifikácia konania konateľa bola ako porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedol prokurátor Alexander Feník.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Krajský súd potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu iba s úpravou formálnych nedostatkov a bývalému konateľovi potvrdil 10-ročné väzenie.  

„Súd uložil obžalovanému aj trest zákazu činnosti vykonávať vedúceho pracovníka viacerých podnikateľských subjektov špecifikovaných v rozsudku vo výmere 5 rokov, ochranný dohľad a povinnosť nahradiť škodu poškodenému vo výške 136 303 eur,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Obhajoba sa s verdiktom krajského súdu nestotožňuje a tvrdí, že postup konateľa, ktorý môže pre tretie strany vyzerať ako neštandardný, nemusí byť trestným činom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny